När kostnaderna skenar ryker gymkortet för många. Alternativet är att skaffa hemma-gym för hela hushållet. Villanytt träffade Pierre Robèrt på Sporttema som ger lite tips om hur man ska tänka när det kommer till motionscykel.
Intresset för hemma-gym och motionscyklar fortsätter, även efter den stora peaken under pandemin. Många upptäcker att det finns tid att spara om man slipper ta sig till gymmet och kan klämma in en halvtimmes träning samtidigt som man ser på tv.
– Träningen blir av. Och i längden blir det billigare att ha prylarna hemma. Men ställ den så att det är enkelt att komma åt den, den bör vara uppställd där du faktiskt lever och är, menar Pierre Robèrt.
Tränings- eller spinningscykel
När det kommer till motionscyklar rekommenderar Pierre att man börjar med en klassisk motionscykel med eller utan program. Men man måste inte ge sig på med att använda de avancerade funktionerna med en gång.
– Välj inte den billigaste, enklaste, det blir inte lika kul. Men det behöver inte vara en jätteavancerad heller, säger Pierre.
Spinningscyklar har inga träningsprogram och ett högre mekaniskt motstånd. Cykeln passar de som vill stå upp och få lite mer motstånd i låren. Spinningscykeln ger något mer ljud ifrån sig men det är inga problem att använda den i en lägenhet.
– Med en träningscykel kan man börja från vilken nivå som helst samtidigt som den har träningsprogram, fler funktioner och går tystare. Man kan inte stå upp vilket inte ger samma tryck. Men man kan titta på en film under tiden, vilket många uppskattar, säger Pierre.
Numera finns det även cyklar som kan kopplas till en surfplatta. Här kan man uppleva världen från vardagsrummet genom Google maps och lägga upp en rutt i New York, till exempel.
– Det är inte dessa cyklar vi säljer av mest, men fler och fler tycker att det ger inspiration för träningen. Man kan också tävla mot andra genom att ingå i olika race.
Olika behov – olika funktion
När det kommer till design och funktion finns det några saker att tänka på. Det handlar om vilket fysiskt tillstånd man är i, var cykeln ska står och hur stor bostad man har.
– Den som är äldre och mindre rörlig – kanske nyopererad – rekommenderar jag en cykel som har en öppning så att man lätt kan föra foten emellan för att smidigt komma i och ur. Minicykeln är en annan variant som kan användas vid soffan eller stolen och med den kan man också träna armar och överkropp. Det finns också cyklar med ett lägre säte som skapar bättre stabilitet och balans, säger Pierre.
Cykla vid skrivbordet
En annan variant för hemmaträningen är en skrivbordscykel eller ett promenadband som kan användas medan man jobbar.
– Jag vill också slå ett slag för den hopfällbara cykeln. De är visserligen inte lika kraftiga och har inte samma motstånd, men sparar plats om man bor trångt. Men till sist vill jag ändå säga att det viktiga är att man gör något och gärna utomhus. På vintern när det är mörkt och kallt är motionscykeln perfekt, men på sommaren är det härligt att ta sig ut! avslutar Pierre.
Text: Eva Rydinger