Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kök | Mat & Dryck 14 aug 2024

Så gör du grillnörden glad i sommar Tillbehör som gör grillnörden glad i sommar

En bra grill är en bra början. Men det är grilltillbehören som gör matlagningen extra spännande och rolig. Isabella Kron från Bluegaz tipsar om vad grillnörden inte vill vara utan i sommar.

Nu är säsongen för matlagning utomhus. Med spännande tillbehör kan grillandet lyftas till nya nivåer och menyn kan kryddas med nya maträtter.

– Med grilltillbehör blir det ännu roligare att använda grillen i sommar. Pizza, smashburgers och varför inte pannkakor på stekbordet? säger Isabella.

Stekbord för krispigare yta

Isabellas första tips är ett robust stekbord i varmvalsat stål. Stekbordets tjocklek på 6 mm gör att det snabbt blir varmt, samtidigt som värmen blir jämnt fördelad. Stekbordet kan också användas som serveringsbricka för den mat som du vill hålla varm.

– Precis som en stekhäll kommer den snabbt upp i hög och jämn värme. På ett grillgaller finns risk för cold spots, men här grillas maten jämnt och du får en krispig, fin yta. Det går snabbt att grilla och köttet tappar inte saftigheten. Stekbordet är perfekt för hamburgare, räkor, grönsaker, ägg, pannkakor och stekt ris. Ja, allt som du steker i vanliga fall.

Smashjärn för perfekta burgare

Nästa tips är smashjärnet, ett måste för den som är svag för smashburgare. Varför det behövs? Jo, när du pressar burgaren mot en fast, het yta får burgaren direktkontakt med värmen och det uppstår en så kallad maillardeffekt. Detta är en kemisk reaktion mellan kolhydrater och aminosyror som ger en krispig textur, mörkare färg och mer smak och doft åt köttet. Burgarna blir extra saftiga och smakfyllda.

Smashjärn och stekbord är kompisar här. Att smasha burgarna på ett stekbord ger ett perfekt resultat, utan att det blir bränt.

Ta hem pizzerian till trädgården

Längtar du efter pizza bianco eller en klassisk capricciosa? I så fall kan Isabellas tredje tips pizzastenen vara intressant. Stenen tål hög värme och resultatet blir en frasig och saftig pizza, oavsett om den används inuti gasolgrillen, på kolgrillen, eller i ugnen. Stenen kan även användas för till exempel flatbröd, grillade ostmackor, pitabröd eller bakverk.

– Pizzastenen är ett måste för pizzaälskaren. Med stenen smakar det precis som en stenugnsbakad pizza. Stenen får snabb värme underifrån, botten blir spröd och perfekt genomgräddad. Men tänk på att stenen lätt kan spricka om temperaturen höjs för hastigt. Förvärm en god stund på grillen och strö på mjöl innan du lägger pizzan på plats. Då bränner den inte fast lika lätt och är enkel att få av. Det är också viktigt att man har en ordentlig grill som verkligen kan komma upp i den höga värme som krävs.

Till sist, du har ett fjärde tips?

– Perfekt för både fisk och grönsaker. Allt hålls ihop av halstret, bara att vända och flippa utan problem. Detta är också enkelt att rengöra! avslutar Isabella.

Skribent: Eva Rydinger

Annons