Byggnation | Värme/Kyla 20 dec 2024
Villanytt tittar på ett regnvattensystem från Greenline som optimerar trädgårdsbevattningen och minskar beroendet av vatten från kommunen eller den egna brunnen. Med smart användning av regnvatten blir du dessutom mindre drabbad när det råder bevattningsförbud.
Idag plågas många villaägare av två problem som rör nederbörd. Det ena är att det regnar.
Det andra är att det INTE regnar. Nederbörd i form av regn kommer alltmer sällan i lagom mängd. Följden är ömsom besvärliga översvämningar, ömsom långa torkperioder.
På grund av det senare har det blivit allt vanligare att kommuner utfärdar bevattningsförbud när de långdragna torkperioderna infaller under högsommaren. Då är det inte tillåtet att vattna med slang, bara vattenkannor. Vilket är både otympligt och tidskrävande. I samband med semester är det så klart helt ogörligt. Greenline har en lösning på problemet: Droppbevattningssystemet Ecoaqua fördelar sparat regnvatten i trädgården när bevattning behövs. Hur mycket vatten som fördelas varierar, beroende på väder och säsong.
Drivs av solceller
Systemet finns i två storlekar, med antingen 12 eller 24 bevattningspunkter. Siffrorna motsvarar också på ett ungefär antalet meter slang som medföljer. Kristofer Adsegård på Miljöcenter i Arlöv förklarar:
–Det är helt solcellsdrivet. Du kopplar tunnan till ett stuprör och en slang med ett filter stoppas ned i tunnan. Sedan styr Ecoaqua bevattningen, beroende på hur mycket solen lyser. När solen lyser starkt gör solcellspanelen att bevattningen ökar. Vid molnigt väder snålar den in.
Panelen monteras i anslutning till tunnan, exempelvis på en solig husvägg. När man överlåter bevattningen till systemet sparar man vatten, eftersom bevattningen sker långsamt, ofta och närmare rötterna. Vattnet hamnar i jorden eftersom det inte blir något spill, som vid vattning med slang eller kanna.
– Du sätter dropp-punkten där den ska vara och då droppar det på samma ställe hela tiden. När jorden är blöt rinner vattnet snabbt ned till rötterna.
Nittio procent besparing
Vid vanlig bevattning kan så mycket som 90 procent av vattnet avdunsta eller hamna på fel ställe, enligt Kristofer Adsegård. Ett smart bevattningssystem, som Ecoaqua, är inte minst praktiskt för den som åker på semester och saknar någon som kan vattna.
– Om man är i en torr period kan man fylla på tunnan innan man åker. Man sparar ju då upp till 90 procent vatten. Och man behöver inte be någon om hjälp med bevattningen, säger Kristofer.
Bevattning sker var tredje timme. Systemet kör olika långa intervaller beroende på soltillgång.
– Systemet väljer själv hur mycket vatten som behövs. Det lilla systemet kör mellan en och 25 minuter. Det stora systemet kör minst två minuter och som mest 60 minuter. Man kan själv göra inställningar beroende på växter och de vattenbehov de har, avslutar Kristofer.