Badrum/VVS | Byggnation 14 jan 2025
Det kallas regeneration: Att på ett hållbart sätt omvandla ett äldre hus med energieffektivitet och hållbarhet i fokus, men även arkitektur och design. Elijah Hamilton hos byggentreprenören Hamiltone AB berättar mer och ger inspiration till dig som ska renovera därhemma.
Nytt liv och nya funktioner på ett sätt som är hållbart för framtiden, och med aktsamhet för de kvaliteter som är värda att ta tillvara på. Så kan begreppet regeneration – med engelskt uttal – sammanfattas för renovering av ett hus.
– Det handlar om att ge ett gammalt hus nytt liv och nya funktioner och ta det in i framtiden, med blicken både på energi, hållbara materialval, arkitektur och design. Låt säga att omvandla ett kontor till bostäder, eller modernisera ett äldre hus fast behålla själen hos det, säger Elijah.
Framtidssäkra huset
En av de viktigaste punkterna är energiprestandan. En låg energiåtgång och ett lågt klimatavtryck är viktiga faktorer för att ”framtidssäkra” huset och går ofta hand i hand.
– Investeringen i ett energisnålare hus går ofta att räkna hem över tid genom minskade energikostnader. I en villa i Örkelljunga till exempel omvandlar vi just nu varsamt ett äldre hus: Bland annat gjuter vi en ny, modern grund med mycket bättre isolering och golvvärme, samtidigt som vi lägger om taket med integrerade solceller. Du kan minska husets energiåtgång med smarta och hållbara materialval och energilösningar som värmepumpar. Nästa steg är att producera och lagra din egen energi med solceller och batterier och öka ditt oberoende från elmarknaden och svajande elpriser.
En unik kontorsmiljö
Elijah berättar om ett regenerationsprojekt i Markaryd där Hamiltone i samarbete med Fojab Arkitekter omvandlade en gammal verkstadslokal som ingen ville ha till ett modernt, hållbart och trivsamt kontor.
– Vi behöll verkstadens stomme från 1940-talet, men rev ut det mesta av inredning och diverse till- och ombyggnader som kommit genom åren. Vi gjorde fönstren större, tog bort det nedsänkta innertaket som fanns i delar av fastigheten och öppnade upp till full takhöjd på över fyra meter. Ljus och rymd!
De gamla oljepannorna åkte självklart ut och ersattes med bergvärme och solceller plus tilläggsisolering för bättre energiprestanda. Kvar lämnades flera detaljer från den gamla verkstaden: Traverser i taket, kedjor, maskindelar och en arbetsbänk som vittnar om husets historia och tillför själ och karaktär.
– Vi har satt in en braskamin för trivsel och inrett med en kombination av återbruk med begagnade möbler och nya av en lokal designer och tillverkare.
Resultatet: en unik kontorsmiljö skapad för flexibelt arbete med trivsel och relationer i fokus.
Text: Tobias Christoffersson