Badrum/VVS | Byggnation 14 jan 2025
Nu bubblar pooldrömmarna under ytan. PVC, glasfiber eller PP-pool – vad är det som gäller? Mark Toth på Pooltime har många år inom branschen och berättar gärna om skillnaderna man ska vara vaksam på och de många fördelarna med PP-poolen.
Sedan sextiotalet har den mest populära pooltypen i Sverige varit den som är uppbyggd med en liner-duk. Men det många inte vet är att denna duk är av PVC som är förbjudet att använda inomhus.
– PVC:n släpper ifrån sig farliga kemikalier som ftalater och i poolsammanhang är det tillåtet, vilket är lite märkligt. Men därför väljer också allt fler en pool av polypropen i stället, säger Mark Toth.
PP-poolen vinner mark
För att göra linern och det hårda materialet PVC mjukt och följsamt tillsätts mjukningsmedel. Men detta försvinner om poolvattnet är varmare än 28 grader, vilket gör att linern försämras.
– 28 grader är lätt att komma upp i om man har poolen under tak. Därför går man mer och mer bort från linern. Ett alternativ till liner är glasfiberpooler, men de har haft sin storhetstid. Vattnet kan ta sig in i materialet vilket kan få det att mögla på sommaren och spricka på vintern. Idag är det PP-poolen som är mest populär i hela Europa.
Resistent mot sol, frost och vassa klor
PP står för polypropen, ett extremt hållbart material och resistent mot UV-strålning, frost och skador. En PP-pool klarar högre temperaturer långt över de 28 grader som en liner-pool klarar. Polypropen innehåller varken skadliga eller giftiga kemikalier och är också resistent mot poolkemikalier som klor till exempel.
– Till skillnad mot PVC släpper polypropen inte ifrån sig mjukgöringsmedel. Materialet är också tjockt och hållfast så att barnens leksaker inte kan skada poolens insida. Även hundar med vassa klor kan hoppa ner i poolen, berättar Mark.
Blått, turkost och mystiskt grönt
Men att välja pool handlar inte bara om materialval och hållbarhet. Färg och form är lika viktiga parametrar för att man ska trivas med sin pool under lång tid. Precis som med linern finns det olika färgmöjligheter av poolens insida och storleken är också valbar.
– Det man kan tänka på är att färgen påverkar vattnets utseende. Vit insida ger klarblått vatten. Silvergrå gör vattnet turkost. Antracitgrå ger en mystisk grön färg och väljs ofta av villaägare med naturtomter. Och så finns den traditionella blåa färgen som ger en kall blå känsla. Vanligast idag är att välja vitt. Välj en pool som håller lite mer än budgetklass så kommer du bli nöjd med ditt poolval under lång tid framöver!
Text: Eva Rydinger