Byggnation | El/Energi 1 okt 2016

Många fördelar med solceller på taket

– Det finns en myt om att man måste ha exakt söderläge på taket, det gällde de gamla solcellerna. Idag har tekniken gått framåt och solceller funkar på de flesta hus. Till och med östlig och västlig riktning funkar alldeles utmärkt, säger Robert Nordh, som driver Nordh Energy, som förser svenska hem och företag med solcellsanläggningar.

Oftast är en solcellsanläggning betald efter cirka 10 år, därefter producerar den el i minst 20 år till och har en effektgaranti på 25 år.

– De senaste två-tre åren har intresset för villor dubblerats. Priserna har gått ner och det är numera lönsamt med solceller.

Sommartid produceras ett överskott på solel, dessa timmar säljer du enkelt till ett elbolag som du själv väljer. Förutom förtjänsten får du även en skattereduktion med 60 öre för varje kilowattimme du säljer.

Det finns också rot alternativt solcellsstöd att ta del av.

– Rotavdraget är 9 procent av totalkostnaden medan solcellsstödet är 20 procent. För det senare måsta man köa och processen kan ta upp till ett och ett halvt år. Därför kan det vara idé att först ansöka om rot för att sedan betala tillbaka, eftersom de flesta i slutändan beviljas solcellsstödet.

Solceller är inte bara praktiskt på villan, det kan också vara det ultimata alternativet för ett fritidshus utan el.

– Fritidshus, jaktstugor, en stuga på en ö där el saknas kan klara sig med sex solceller på taket för att kunna få belysning, el till kylskåp och möjlighet att ladda telefonen till exempel. Istället för att dra fram dyr el blir det här extremt billigt.

Annons