Måleri/Tapeter 22 nov 2024
Hur lyckas med måleriprojektet? En som vet är målaren och hantverkaren Sergio Bachs på SBA Måleri i Nacka. Här delar han med sig några proffstips till Villanytts läsare som har renovering på husets to do-list.
Intresset för målade ytor är stort och har tagit över efter tapetsering. Det upplever målaren Sergio Bachs som verkar i Nacka och Stockholmsområdet. Han tipsar:
– Välj en färg som du kan leva med länge och som du trivs med. Gå inte i fällan att välja en färg som du sett i en tidning eller på sociala medier. Det kanske är fint första veckan men risken finns att den inte passar just i din bostad.
Matta färger ger varm känsla
Att måla med supermatta färger är en stark trend just nu och ger en varm känsla till rummet. Mörka, varma kulörer hittar också hem till Sergios kunder. Men för den som har en stor villa med stora fönster förespråkar han ändå ett ljust färgval, han menar att det gör en härlig rymd och frihetskänsla.
– En färg som jag undviker är gult. Det är en alldeles för stark färg och inte en kulör som du blir lugn av. Det finns också olika vitt som går mot gult, till exempel stockholmsvitt. Den blir gulare med tiden och kan upplevas som nikotinskadad eller gammal. Det är inget jag rekommenderar.
Mikrocement intressant ytskikt
Ett ytskikt som är populärt just nu är mikrocement. Detta är en slags betong med en rustik och varm struktur. Mikrocement skapar lite av en marmorkänsla, men utan glans. Mikrocement är populärt för renovering av badrum men kan användas i andra rum också, på väggar och golv. Mikrocement bredspacklar man på kakel och klinker och det finns ett stort urval av olika färger.
– Folk börjar bli trötta på kakel och klinker. Med mikrocement blir det mer naturkänsla och kostnaden är en tredjedel. Du behöver inte heller riva ner allt kakel, utan tätskiktet kan sitta kvar. Det blir också säkrare ur vattensynpunkt när du lägger på ett lager till.
Underarbete a och o för bästa resultat
På frågan vad som man ska vara noggrann med under måleriprojekt nämner Sergio att det är vanligt med att det slarvas med underarbetet. Tapeter sitter kvar, lager på lager, och skarvarna är inte vackra. Det är också många hemmafixare som spacklar själv och Sergio får rycka ut och rädda projekt.
– Om det är många lager tapet är det bäst att riva ner alla. Men är det bara ett lager som sitter bra kan man fingerspackla på skarvarna. Jag stöter också på att man väljer fel produkt som till exempel en glasfiberremsa för att foga. Denna är inte godkänd utan ska användas för att remsa enklare arbeten på gipsväggar och tak. Med tiden kommer den spricka till hundra procent. Anlita en expert redan från början, tipsar Sergio Bachs.
Text: Eva Rydinger