Badrum/VVS | Byggnation 14 jan 2025
På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett helt år. Det är alltså bara våra möjligheter att fånga den energin som sätter gränser för hur mycket solenergi vi kan använda.
Ja, vem tycker inte att solenergi låter toppen? Men än så länge står solen för mindre än 1 procent av energin i Sverige. Varför är det så?
Solceller till villatak består av ett tunt halvledarmaterial, oftast kisel, som gör att de kan fånga solens energi och omvandla den till el, helt utan att påverka miljön genom utsläpp. Att placera de här cellerna på villahustak är också extra smart, eftersom elen då produceras där den används och inte behöver fraktas dit. En solcellsinstallation är inte bara ett steg mot en mer hållbar livsstil, det kan även vara en klok ekonomisk investering.
Minska dina elkostnader med solens kraft
Tony Nord är projektkoordinator på Svenskt Byggmontage AB som erbjuder sol- och takentreprenader, inklusive solceller, laddboxar, energilagring och balanseringstjänster.
– Solceller kan bidra till en bättre vardagsekonomi för en villaägare. Först och främst sänker det elkostnaden genom att man dels kan producera el för egen förbrukning och dels producera ett överskott som genererar pengar tillbaka på elräkningen. Om man har en elbil så laddar man den gratis. Samtidigt får man känslan av att vara självförsörjande av el under solmånaderna, vilket inte heller är fy skam!
En investering i en solkraftanläggning ökar i princip alltid värdet på fastigheten. Tony menar att investeringen i de flesta fall är återbetald inom 6 – 8 år, och ibland på kortare tid än så.
Vad ska man då som villaägare tänka på när man monterar solceller?
Tony förklarar att det viktigaste är att tänka på är i vilket skick taket är inför en installation.
– Livslängden för ett tak är drygt 30 år. Om taket börjar närma sig det – eller till och med är äldre än så – bör det bytas inför en solcellsinstallation. Solcellerna kommer ju att sitta där i närmare 30 år och med ett gammalt tak riskerar man att behöva montera ner och byta taket, vilket medför betydande merkostnader.
Tony tipsar också om att man även bör ha koll på sin nuvarande och framtida eventuella förbrukning.
– Man har mest att vinna på att anläggningen är väl anpassad efter den levnadssituation man har. Då kan man maximera sitt eluttag utan att bygga för stort.
Det låter ju toppen, men varför har inte alla solceller då?
– Solceller är ändå en relativt ny teknik och kostnaden för en anläggning har minskat snabbt de senaste tio åren. Alla har inte koll på det och många tror fortfarande att det kostar väldigt mycket mer än det gör. Det finns också en stor okunskap kring tekniken och dess fördelar.
Framtiden för solenergin: Batterilagring och möjligheter
Samtidigt händer det fortfarande mycket på området. En riktigt het potatis på marknaden just nu är batterilagring.
– Det är otroligt kul att följa utvecklingen och de utmaningar som kommer med solcellsbatterier. De medför att man kan styra sin förbrukning, och därigenom kostnad, över dygnet genom att använda den egenproducerade elen när den behövs som mest. Det ger även en mer stabil elförsörjning och det finns möjligheter att tjäna pengar genom att använda smarta lösningar som hjälper det svenska kraftnätet balansera frekvensen som behövs. Jag tror att batterilagring och dess möjligheter kommer att innebära ett än större intresse för solceller framåt!