Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 21 sep 2024

Laserterapi hemma i soffan

Att ha smärta påverkar vardagen och livskvalitén. Smärtstillande läkemedel är ofta första utvägen, men det går att behandla smärta på fler sätt. Ett alternativ är laserterapi. För att få veta mer om laserterapi vänder vi oss till Hälsoteknologi som säljer och hyr ut laserterapiapparater för hemmabruk.

Laserterapi är en läkemedelsfri smärtlindringsmetod där kroppens egen läkande förmåga stimuleras via ljusvågor. Ända sedan 1960-talet har laserbehandling använts inom vården och idrottsmedicinen. Du kan få behandling på vårdcentraler och sjukhus, hos kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter. Men du kan också köpa eller hyra en laserterapiapparat för att behandla dig själv och dina närstående hemma.

– Med en laserterapiapparat för hemmabruk kan du få hjälp när och var som helst, berättar Sanna Selenius på Hälsoteknologi. En laserterapiapparat kan användas av hela familjen. Den är lätt att använda, lätt att ta med och har inga biverkningar.

Främjar kroppens läkningsprocess

Laserbehandling kan vara verksam mot smärta, inflammation och svullnad. Metoden är klinisk beprövad och Sanna berättar att den är bevisat effektiv på åkommor som artros, nacksmärta, ländryggssmärta, frozen shoulder, hälsporre och tennisarmbåge.

En laserterapiapparat är liten och lätt, hålls i handen och riktas mot det område smärtan sitter. Behandlingstiden varierar mellan 5 och 45 minuter per behandlingstillfälle beroende på hur stort område som behöver behandlas och hur djupt in smärtområdet ligger. En laserterapiapparat kostar, enligt Sanna, mellan 6000 och 10 000 kronor. Den kan användas vid upp emot 30 000 behandlingstillfällen.

I stället för medicin

När man har ont påverkas ofta hela livet. När smärtan maler blir lösningen lätt värktabletter. De fungerar effektivt i ett akut skede, men på lång sikt finns risk för biverkningar och beroende. Laserterapi är ett läkemedelsfritt alternativ som dessutom går att utföra hemma. Behandling i hemmet kan passa den som behöver långvarig eller frekvent behandling, eller som har svårt att ta sig till en klinik.

En behandling med laserterapi gör inte ont, däremot kan en del känna värme eller pirr. För vissa ökar smärtan temporärt efter behandling, vilket beror på att laserljuset sätter i gång en läkningsprocess i kroppen.

– Laserterapi läker smärtans källa och fungerar både på akut och kronisk smärta, berättar Sanna. Den hjälper cellerna att läka snabbare, vilket gör att man kan undvika att akut smärta blir kronisk.

Text: Carola Forslund

Annons