Badrum/VVS | Byggnation 14 jan 2025
Med ett arkitektritat hus får du ett hus skapat unikt för dig. Med ett stenhus i lättbetong får du ett underhållsfritt, energisnålt, brandsäkert samt inte minst vackert hus. Karl-Johan Johansson på Göta Stenhus berättar mer.
Fördelarna med ett arkitektritat stenhus är flera. Om vi börjar med materialet, så byggs de flesta villor i Sverige idag huvudsakligen av trä. Inte konstigt: Vi är ett skogsland med lång tradition av att bygga i trä, vi har en högeffektiv skogsindustri och en småhusmarknad med ett brett urval av ”kataloghus”. Men för dig som ska bygga nytt finns det all anledning att även väga in andra alternativ. Ett av dem kan vara ett stenhus i lättbetong.
Välisolerat och underhållsfritt
– Lättbetong som byggnadsmaterial i en villa har flera fantastiska egenskaper. Till att börja med en mycket god isolerförmåga, vilket ger ett energisnålt hus som håller kylan på sommaren och värmen på vintern. Dessutom är det tyst, då även ljudisoleringen är mycket bra. Lättbetong är tillverkad av vatten, sand, cement och kalk. Det innebär att den inte kan brinna och är motståndskraftig mot mögel och skadedjur, berättar Karl-Johan Johansson på Göta Stenhus, som skapar arkitektritade och platsbyggda stenhus från idé till färdigt hus.
Med en villa i lättbetong är en putsad fasad ett naturligt val. Då behövs inga mellanskikt och då behöver du som husägare inte fundera över underhåll de första 25 åren.
– Vi bygger putsade stenhus i både modern och äldre stil, gärna med stuckaturdetaljer som ger en putsad fasad det där lilla extra.
Arkitektritat och platsbyggt
När du väljer ett arkitektritat hus väljer du att låta en arkitekt skapa ett unikt hus, utifrån dina drömmar, önskemål och behov – och utifrån de förutsättningar tomten ger.
– De så kallade kataloghusen från de stora husleverantörerna levereras hela eller i moduler och är ofta väldigt styrda: Husets utseende, fönster, takhöjd och så vidare är redan bestämt. Vi tar fram skisser och förslag i nära dialog med våra kunder och föredrar att bygga hela huset ute på plats. Då kan vi ta hänsyn till väderstreck, ljus, detaljer på tomten med mera på ett helt annat sätt.
Text: Tobias Christoffersson