Badrum/VVS | Byggnation 14 jan 2025
Sneglar du avundsjukt på grannens solpaneler? Isak Matsson på Solarcom hjälper örebroarna att lagra solenergi på sina tak. Nu vägleder han Villanytts läsare om vilka val som ska göras på när det är dags.
Dags att installera solpaneler på taket? Checkat av alla frågetecken? Marknaden är lite av en djungel idag, menar Isak Matsson på solcellsinstallatören Solarcom i Örebro. Därför kan det vara bra att granska och vara påläst inför vissa val inför beslutet av installatör. Isak listar:
Företaget
Kolla vilka installatörer som finns lokalt och be de göra ett hembesök hos dig. Då får du en känsla och kännedom om människorna och firman. Undersök att de följer regelverk som arbetsmiljölagen. Ett måste är också att de är registrerade för produktionsanläggningar på Elsäkerhetsverket. Har de dessutom ett certifikat genom Svensk solenergi är det bra. Ta referenser!
Offerten
Be om en offert och läs den noggrant. Se till att antal paneler är angivet, många har frånskrivningar i offert och man får betala mer än man får installerat. Undersök vilka garantier som kan lämnas och vilken tillgång till efterservice som finns. Det är svårt att veta om en firma finnas kvar efter några år, men i den mån du kan är det bra om du får en bra magkänsla för en långlivad relation.
Solpanelsvalet
De traditionella solpanelerna är helsvarta och väljs ofta för att de är snygga. Men ofta får du mer effekt om du inte väljer de som är helsvarta. Nu finns ett nytt val på marknaden och det är dubbelglas. Denna typ av panel är lite dyrare men håller längre, nästan tio år. Dubbla glasskivor ger längre garantitider.
Installationen
Undersök hur firman gör med kabelgenomföringar för att undvika problem. Kolla också så att installatören följer regelverk och myndigheter. Idag finns ännu inte någon större kravställan, men detta blir hårdare och hårdare, så följ utvecklingen. Till exempel har brandkåren börjat komma med krav, på grund av att det har uppstått en bränder.
Växelriktarna
Det finns en uppsjö av produkter och märken av växelriktare. Om du inte vet vad du vill ha rekommenderar jag att du går på rekommendation från installatören. Fasbalansering börjar bli populärt på grund av att det kan uppstå problem med ojämn belastning på en av de tre faserna. Med fasbalansering kan man ofta kliva ner i storlek av säkring och spara lite pengar på det!
Text: Eva Rydinger