Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 11 jan 2025

Yakisugitekniken i möte med nordiska fritidshus

Uråldrig brännteknik för underhållsfria fasader. Nu möter yakisugi nordiska fritidshus. Det finns en samhörighet mellan Japan och Sverige när det kommer till arkitektoniskt uttryck och klimat. Det är därför ingen slump att tekniken yakisugi hittat ”hem” till Sverige. Jonas Torvestig och Stefan Björnson på Brut Natur berättar gärna om den uråldriga japanska tekniken som innebär brända, underhållsfria fasader.

Yakisugi-brända fasadpaneler var ett naturligt val för Brut Natur i ambitionen att bygga naturligt hållbara och underhållsfria fritidshus.

– Våra yakisugi-brända hus är så nära skogen och det urnordiska man kan komma. Jag tänker på kolmilan, härbret och tjärade fasader. Det brända skapar ett naturligt samspel, nästan sömlöst, säger Stefan Björnson, arkitekt på Brut Natur.

Yakisugi – uråldrig brännmetod

Yakisugi är en uråldrig japansk brännteknik för att behandla trä. Det förkolnade träet gör att fasaden är underhållsfri och står emot de nordiska väderförhållandena. Träet suger inte upp fukt och är därför beständigt mot röta, mögel och alger vilket är särskilt bra för hus i utsatta lägen på fjället eller i skärgården.

– I Japan används tekniken sedan tusen år tillbaka, mycket tack vare de rötbeständiga egenskaperna och den långa hållbarheten. Tekniken är verkligen värd att plocka upp, menar Stefan.

– Yakisugi-brända fasader är också miljövänliga och har väldigt litet underhållsbehov. Detta gäller för övrigt även våra övriga byggmaterial som till exempel massivt KL-trä. KL-trä är utmärkt för det skandinaviska klimatet och liknar timmerstugans stommar, en beprövad metod, berättar Jonas.

Olika bränngrad, olika nyanser

Den yttre träytan bränns med kontrollerad låga tills den får önskad grad av förkolning. Detta skapar ett skyddande lager av kol som blir mycket motståndskraftigt.

Ytan bränns ned ca 1–4 mm men vi kan anpassa bränngraden efter den omgivande naturen. Vid en åker där rågen står kan det passa med lite blondare bränngrad. Den riktigt svarta kanske passar bäst för hus som ligger sjönära och kan smälta in i skärgården, säger Stefan.

Form och arkitektur

Jonas berättar att de som fastnar för Brut Naturs fritidshus letar efter ett hem som håller över tid och är mer av en tillflyktsort för vila och inspiration snarare än ett fritidshus. Något som sticker ut rent estetiskt är egentligen att husen har designats med långa takutsprång.

– Det handlar om att kunna sudda ut gränsen mellan ute och inne. Min önskan är att kunna öppna ett fönster under taket, sätta sig ned med sin kaffekopp och lyssna på regnet till skydd av taket. Jag vill maximera den känslan, avslutar Stefan.

Text: Eva Rydinger

Annons