Byggnation 3 dec 2024
Att bygga husets första väggar med cellplastblock är en idealisk byggmetod som är både snabb och energieffektiv. Villanytt fick kontakt med Ludvig Bergman som sett många hus föras upp enligt metoden genom sina många år på Grundmäklarna.
Lego för vuxna, menar Ludvig Bergman som följt byggutvecklingen med Cellwall, ett väggsystem som bygger på att bygga upp husets ytterväggar med cellplastblock.
– Blocken sätts ihop som legoklossar, är väldigt flexibla och du behöver inte ha bråttom.
Det är ett helt unikt sätt att bygga som funnits länge. Vi ser ett stort intresse både från byggfirmor och villaägare, inte minst för att det är kostnadseffektivt också.
Fuktsäker konstruktion
Byggmetoden är helt flexibel och en av fördelarna är att man kan ändra och justera konstruktionen direkt på byggplatsen. En annan fördel är att materialet och konstruktionen är fuktsäker och lämplig för byggnationer året runt, berättar Ludvig.
– Du behöver inte täcka över med ett tak under byggprocessen. Det finns inga organiska material i blocken så det är stor skillnad. En vägg går också snabbt att montera. Två man kan bygga 100 kvadrat på två dagar. För till exempel träkonstruktioner kan det vara dubbla tiden.
Stabil konstruktion med lågt u-värde
Ludvig berättar att de ibland får frågor om klossarna inte kan blåsa bort men så är det förstås inte. Efter att man staplat och förankrat väggen fylls luftrummen med betong. Materialet är idealiskt och andas. Betongens fukt måste komma ut, därför vandrar den långsamt utåt ut då det är varmare inne.
– Cellplasten skapar en mycket välisolerad vägg. U-värdet som man mäter energieffektivitet med är 0,15 vilket är väldigt lågt och betydligt lägre än kraven som ställs. Väggen kan sedan kläs med valfritt material både in- och utvändigt. Helt idealistiskt är att putsa det, men även träpanel går bra.
Materialet är också populärt hos byggfirmor för att det är lätt att arbeta med, tack vare sin låga vikt.
-Vi får ofta höra från våra kunder att det är så lättbyggt. Det blir inga tunga lyft och mycket lättarbetat.
Hus, pooler och stenmurar
I Tyskland och alpvärlden är cellplastblock en vanlig byggmetod tack vare att det byggs många souterränghus. Men byggmetoden funkar för alla typer av hus. Även vid poolbygge och stenmurar är cellplastblock att rekommendera.
– Många byggfirmor jobbar bara med denna metod idag, särskilt i Stockholm. Historiskt har det varit svårt att få tag i entreprenörer som har kompetensen, men idag känner de flesta till metoden och vill jobba med den, avslutar Ludvig Bergman.
Text: Eva Rydinger