Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 2 aug 2024

Att bygga ett arkitektritat hus

När du anlitar en arkitekt för att rita ditt nya hus kan du vara säker på att få en unik lösning, skapad helt och hållet utifrån din husdröm och tomtens möjligheter. Arkitekterna Fabian Reppen och Samuel Vilson berättar lite närmare om hur det går till.

Först: Vad menas med ett arkitektritat hus? Jo: Ett hus som är unikt ritat för en specifik kund av en arkitekt. Eller som i det här fallet, av två: Fabian Reppen och Samuel Vilson, som driver arkitektbyrån Reppen Vilson Arkitekter baserad i Stockholm och Göteborg.

– Lite förenklat kan man beskriva förutsättningarna för ett villaprojekt så här: 1) De drömmar, tankar, behov och önskemål du som ska bygga har för ditt blivande hus – och dina ekonomiska möjligheter. 2) Platsens förutsättningar. 3) Detaljplan med tillhörande planbeskrivning, säger Samuel.

– En stor skillnad med att anlita en arkitekt jämfört med att välja ett typhus eller kataloghus, är att du som beställare kan få ett hus som möter just dina önskemål. Samtidigt som det är utformat i samklang med platsens förutsättningar, säger Fabian.

Skisser och gestaltning

Du har en dröm, du har en tomt, du vill anlita en arkitekt. Dags för det första mötet.

–  I början ställer vi frågor kring hur du vill ha ditt hus: Vilken typ av hus du tycker om, hur många och vilka rum du vill ha, materialval, flöden och funktioner. Hur vill du leva och bo i ditt hus? Utifrån de svar vi får tar vi fram två-tre skisser.

De tar ett färskt villaprojekt i Ekerö som exempel. Här fanns på tomten en gammal sportstuga från femtiotalet som byggts till genom åren. Riva och bygga nytt eller bevara och bygga till?

– Vi tog fram förslag på både och, kunden bestämde sig för att bevara och bygga till. Vi

lade till två nya byggnadskroppar som tillför tre viktiga kvaliteter som beställaren ville ha: Ljus, rymd och en mer direkt koppling till trädgården.

Upplev ditt framtida hus

I dialog med beställaren utvecklar arkitekten successivt skisserna till ett färdigt

gestaltningsförslag, därefter vidare till detaljerade ritningar.

– Vi vill ge beställaren en så god förståelse som möjligt för hur huset kan bli, bland annat med hjälp av 2D-ritningar, fysiska modeller, realistiska 3D-bilder. VR-glasögon gör det möjligt att gå in i och uppleva det framtida huset.

Något som utmärker Fabian och Samuel är att de gärna är med under hela processen från skiss till färdigt hus.

– På så sätt kan vi säkerställa att de idéer och visioner som i tidigt skede tas fram i samråd med beställare också stämmer överens med det färdigbyggda huset, även om besparingar eller andra justeringar behöver göras under projektets gång. Allt för att ditt drömhus ska bli verklighet.

Text: Tobias Christoffersson

Annons