Alkoholfria sommardrycker är populära till såväl mat som fest. Men många vill ha ”vuxnare” drycker än de saft- och läskliknande alternativ som ibland serveras. Flera goda exempel hittar vi under etiketten GBG Soda och Vega Bryggeri. Vi ber säljansvarig Kalle von Spreti förklara dryckernas karaktär för oss.
Att dagens utbud av alkoholfria produkter behöver fler komplement, är nog många överens om. Och nytänkandet märks definitivt i GBG Sodas sortiment.
– Ja, de är vuxnare och roligare än de flesta som finns på marknaden. Tonicvarianterna Hav, Skog, Äng och Fjäll är smaksatta med lokala smaker från just de naturtyperna. Från havet är det exempelvis sockertång i fokus och från skogen kommer granskott som ger en tallig ton. Vi experimenterar och utvecklar smakerna mycket efter säsong som tillexempel vår tonic med smak av jordgubbstårta. Just det lekfulla är viktigt för att våga skapa annorlunda smaker, berättar Kalle von Spreti på Vega Bryggeri och GBG Soda.
Villanytt ber även om ett tips på alkoholfri öl ur bryggeriets sortiment, för läsare som tröttnat på industriproducerad öl.
– Då är vår alkoholfria Easy IPA ett perfekt alternativ, som bryggs här med hantverksmässiga metoder.
Utbudet ska hålla måttet
Alkoholfria alternativ finns, men ibland kan de upplevas som få vid ett restaurangbesök, eller vid hyllorna i lokalhandeln. De lokalproducerade alternativen från mindre företag kan vara svåra att upptäcka om konsumenten inte blir uppmärksammad på dessa produkter.
– Det känns ofta som man glömmer bort de som vill dricka alkoholfritt. Ändå är det många som vill ha det alternativet, i stället för läsk som finns överallt. Det är viktigt att utbilda konsumenterna om att det finns alternativ och varför de lokalproducerade produkterna kan kosta lite mer än de från ett större företag, säger Kalle.
Inte bara juice i glasen
Alternativen till alkohol utvecklas från år till år och du som vill dricka gott och festligt, behöver verkligen inte nöja dig med juice. Dryckerna från Vega Bryggeri och GBG Soda är bra exempel som lockar olika smaklökar och som blir till en upplevelse i glasen.
Text: Emilia Brodén