Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi 7 okt 2024

Därför ska du besikta före bostadsköp

Står du för inköp av en bostad? Tänk på att du inte kan lägga ansvaret på säljarens besiktning, du har en långtgående undersökningsplikt själv. Villanytt vände sig till expertisen på Besiktagruppen för att få tips om vad man ska tänka på.

Adam Berg på Besiktagruppen menar att för bostäder som kostar mer än en miljon bör man alltid ha en besiktning. En egen besiktning är en förhållandevis billig försäkring. Att säljaren har gjort en egen besiktning räcker inte.

– Förlita er inte enbart på säljarens eller mäklarens besiktningsman. Den är gjord för att säljaren ska uppfylla sin upplysningsplikt. Se till att anlita någon som är fristående och inte är låst i ett samarbete eller är jävig.

Grundlig besiktning

Det finns inga ”baspaket” eller ”små paket” när det kommer till besiktning av bostäder, menar Adam Berg.

– Många av de besiktningar som görs motsvarar inte vad vi anser vara en riktig besiktning. Begär alltid en grundlig besiktning. Och den ska inte bara göras med näsan och ögat – okulärt – utan alltid genomföras med mätverktyg. Ibland så tänker köparen så billigt som möjligt, men de vet inte vad de riskerar.

Våtutrymmen särskilt viktigt

Adam berättar att våtutrymmen är särskilt viktiga att undersökas noggrant. Problemen kan bli ödesdigra om dessa inte är korrekt utförda och är jobbiga att renovera. En beräkning visar att försäkringsbolagen betalar ut belopp som omfattar ca 5 miljarder varje år.

– Det kan bli mycket fel kring fallen i badrummet. Antingen är det för mycket fall eller för lite. Även brunnens tätskikt måste ses över noggrant så att det är monterat ordentligt. Man måste också göra noggranna fuktkontroller.

Köket är ett annat utrymme som är viktigt för en noggrannare kontroll. Många missar att det måste vara droppskydd under kyl, frys och diskmaskin och att det måste sticka ut.

– Droppskydd är a och o. Men även i skåpet under vasken bör det vara droppskydd, det är många som missar. Det är en billig försäkran mot vad skadan kan bli.

Så hur välja rätt besiktningsman?

– Se till att besiktningsmannen har gärna 10–20 års byggerfarenhet så att man vet vad man pratar om. Att ha läst en kurs, räcker inte, man ska vara en praktiker. Be om referenser och kolla så att besiktningsmannen har en ansvarsförsäkring, avslutar Adam Berg.

Text: Eva Rydinger

Annons