Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Tak | Värme/Kyla 16 sep 2024

Renovering ger nytt liv i skorstenen

Kanske har sotaren dömt ut din gamla skorsten? Eller har du själv upptäckt försämrat drag, otäta kanaler eller rökläckage? Lugn, det finns metoder för att renovera och ge nytt liv i skorstenen. Jörgen Tellestam på Skorstensfolket berättar om tre olika tekniker, som deras partnerföretag erbjuder villaägare över hela landet.

 

En försämrad skorsten kan leda till brandrisk, rökgaser i hemmet och eldningsförbud. Vanligen upptäcker sotaren eller besiktningsteknikern bristerna. Men husägare bör själva uppmärksamma symptom som att draget är dåligt, det ryker in eller att eldningen blir ineffektiv. Jörgen Tellestam på organisationen Skorstensfolket, bestående av fler än fyrtio aktörer, förklarar några av metoderna:

-En bra renoveringsmetod, som vi ofta väljer om förutsättningarna stämmer, är glidgjutning. Då lägger vi nytt eldfast bruk på insidan av rökkanalerna, i skorstenen. Fördelen är att vi då bevarar kanalernas dimension, och närmast återställer insidans ursprungliga skick, kapacitet och funktion.

Villanytt noterar att man får tio års garanti, men vi erfar att glidgjutning ofta ser lika fin ut efter trettio och fyrtio år.

Flexibla insatsrör

En annan teknik som Skorstensfolket ofta tillämpar är att installera ett flexibelt insatsrör, i uttjänta och otäta kanaler.

-Eftersom flexröret är av rostfritt stål, så har det också en mycket lång livslängd. Insatsröret är runt, vilket betyder att en tidigare fyrkantig kanal blir något mindre. Men vi beräknar självklart innan val av metod, om förminskningen kommer att påverka. Faktum är att dagens kaminer är så effektiva att en stor fyrkantig skorstenskanal ofta är mycket större än vad eldningen behöver.

Utanpå insatsröret isoleras det med ett speciellt isoleringsmaterial, som gör att hettan aldrig kan nå brädor och reglar som ligger nära skorstenen.

Relining – unikt men växande

Eftersom skorstenar kan ha olika brister, behov och förutsättningar så är det alltid bäst att anlita företag som kan erbjuda samtliga metoder för renovering. En unik men starkt växande metod, med många fördelar, är så kallad relining. Jörgen Tellestam på Skorstensfolket:

-Våra team är mycket skickliga på relining, något som få andra företag kan erbjuda. Men det väljer vi bara då glidgjutning eller flexibla insatsrör inte passar förutsättningarna. Förenklat beskrivet så innebär relining att vi för in en speciell slang, innanför den gamla rökkanalen. Därefter blåses slangen upp med tryckluft och vidgar sig tätt mot rökkanalens insida, och bildar efter härdning ett nytt tätt kanalskikt. Det härdade materialet blir mycket starkt och påminner om bakelit, med mycket god värmetålighet.

Text: Tom Swales

Reporter: Tom Swales, Villanytt

Annons