Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Måleri/Tapeter 31 aug 2023

Bättre skydd med objektsanpassad målarfärg

Det är extremt irriterande att upptäcka rötskador, rost och flagnande färg på huset trots att man lagt tid, pengar och hårt arbete på att måla allt omsorgsfullt. Ofta handlar det om att färgprodukterna inte är anpassade för det aktuella målarprojektet. Det menar färgtillverkaren Dan Hansen på Wibo Färg. Han förklarar här fördelarna med att få färgsystemet – alla lager från grundmålning till toppskikt – blandade för ändamålet, materialet och påfrestningarna.

Dan berättar att fram till omkring 1930-talet så blandade de flesta målare själv råvarorna i sina målarfärger, specifikt för det som skulle målas. Basen var ofta linolja men målaren hade då en mängd olika varianter med vitt skilda fördelar och styrkor som var bäst för olika behov. Blandningen av bindemedel, fyllnadsmedel, pigment och annat gav då ett optimalt skydd för materialet och belastningen.

-Så objektsanpassade egenskaper har ju inte färgen i en serietillverkad standardprodukt som står i färgbutikens hylla. Men allt fler målare och hustillverkare inser nu de stora vinsterna i att skydda husen med skräddarsydda blandningar i alla skikt, i hela färgsystemet. Det ligger ju i husägarnas, husleverantörernas och målarnas intresse att alla husens delar och material får ett bättre skydd.

Blir vanligare i nyproduktion

Somliga förknippar fortfarande linoljefärg med målning och vård av antika byggnader och föremål. Men idag växer linoljemålandet även vid nyproduktion.

-Visst, även om Wibo Färg är en av landets ledande tillverkare och leverantörer av färg för kulturbyggnader, så målas allt fler nybyggda hus med skräddarsydda färgsystem från oss. Stora hustillverkare som exempelvis Derome är ett exempel. Och mitt råd till privata husägare är att begära av sin målare att också använda anpassad färg. Husägaren kan ju även själv beställa färgerna, oavsett om man ska måla själv eller anlita målare. Och om målaren är ovan vid användandet av linoljefärg så bistår vi gärna med alla råd.

Många fördelar

Linoljefärg bör alltså inte betraktas som en viss specifik blandning utan kan blandas helt olika för att få de önskade egenskaperna. Dan Hansen:

-Hur väl den kokats kan exempelvis avgöra hur fort den torkar, eller rättare sagt bildar en torr och skyddande film. I sämsta fall torkar färgen för långsamt så att ytan står öppen och fet för länge. Då kan fukt samlas ovanpå den ”öppna” färgen, vilket gör den smutsig.

På hus vill man att det översta färglagret får den kritande egenskapen, som många förknippar med linoljefärg. Det innebär att de yttersta färgpartiklarna släpper minimalt vid regn, slitage, tvättning eller annan friktion, så att en ständigt ny och fräsch yta är ytterst. Efter flera år räcker det då med att tvätta av ytan och måla på ett nytt färglager. Med korrekt anpassad linoljefärg så flagnar alltså inte färgen och släpper in nedbrytande fukt i träet, utan fuktspärren består. Ännu fler fördelar kan man läsa om på wibofarg.se

Text: Tom Swales

Annons