Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 24 nov 2016

Flärden som blir alltmer folklig

När Per Olofsson började tävla hade han knappt smakat ostron. Idag avnjuter han det vid väl valda tillfällen och serverar det gärna i olika former på restaurangen han driver i Trollhättan. Han sprider med framgång smaken och kunskapen om ostronet och gläds åt att fler och fler nu får upp intresset för denna vattendelare, som man verkar hata eller älska – om man nu vågar smaka.

– Många har förutfattade meningar om smaken. Men av tio personer som provar är det mellan tre och fem som faktiskt gillar ostronet, säger Per Olofsson.

Hur ska ostronen ätas då?

– Många tror att man ska svälja dem hela, men då smakar de ju bara havsvatten. För att få ut smakerna ska du tugga ostronet och först skära av det från underskalet för att frigöra de naturliga smakerna.

Per Olofsson äter helst sina ostron helt naturella, men tycker också om att smaksätta till exempel en soppa eller sås med ostron. Ostronen är som bäst när det är det är som kallast i vattnet, vilket är i början av året. Då är de fullmatade och det kalla vattnet gör att det bildas en slags sötma. I Sverige tycker vi ju om att äta det som finns nära naturen, som är nyttigt och oförvanskat.

– Ostronen har alltid funnits längs vår kust, vikingarna lärde sig också att äta ostron för att få näring. Även romarna var intresserade och var de första som lyckades odla ostron, som de först fraktat ner från Bretagne. På 1900-talet blev ostronen synonymt med flärd och lyx och avnjöts helst med champagne. Idag är ostronutbudet stort i framför allt USA, Kanada och Frankrike med många folkliga ostronbarer. Och just ostronöppnare har blivit en viktig profession här.

Ingen koppling till Trollhättan

1954 hölls det första världsmästerskapet i ostronöppning. Per Olofsson tävlade under många år och tog hem världsmästartiteln på Irland år 2000. När han kände sig färdig med tävlandet började han istället att engagera sig i att arrangera tävlingarna på hemmaplan. Tillsammans med Svensk Fisk organiserade han Europeiska mästerskapen i Nordstan i Göteborg under flera år. Efter att Grebbestad visat intresse för tävlingen, instiftade han tillsammans med Västsvenska Turistrådet Nordiska Mästerskapen där. Man har också kunnat följa tävlingarna på matmässan Passion för Mat i Göteborg. Sedan 2011 kan man uppleva EM i ostronöppning i Trollhättan, tack vare Per.

– Jag är krögare och öppnade, tillsammans med mina kompanjoner, restaurangen Nova Mat & Möten i Trollhättan och då tog vi med oss tävlingen hit. Ostron som annars inte har någon koppling till Trollhättan

EM hålls numera varje år i samband med Mat- och hantverkarmässan och arrangeras tillsammans med Trollhättans stad i stor arena. 2016 hade mässan 1500 besökare och besökarna åt över 2000 ostron och drack 120 flaskor champagne.

Snabbast och snyggast

– Vi har lyckats etablera en riktig folkfest i Trollhättan! Det ett stort intresse för att prova ostron och det är fantastiskt kul. Mässan och mästerskapen är ett perfekt evenemang för såväl barnfamiljen som vännerna med fritt inträde.

Regerande Europamästare är Stephen Nolan från Irland som vann EM i Trollhättan i vintras, där elva nationer fanns representerade. Vem som tar hem segern 2017 avgörs den 30 januari. Oavsett blir det den person som snabbast, skickligast och snyggast öppnar 30 ostron.

– Ostronen ska presenteras på en bricka på ett så delikat sätt som möjligt, utan skal och flisor.

Juryn har möjlighet att dela ut både straff och bonus som påverkar sluttiden. Den bästa sluttiden på EM i ostronöppning är cirka 2 minuter och 15 sekunder. När Per tog vann gjorde han det på sluttiden 2,45. Det finns flera sorters ostron. EM avgörs med svenska vilda ostron, som ibland kallas Belon.

– Ostronindustrin omsätter 4,5 miljarder dollar per år. Globalt är det en stor produkt. Sverige är bara en liten del, men är på uppåtgående, det finns ett väldigt stort intresse.

 

Annons