Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 28 jan 2023

Välj en återbrukad designklassiker

Sneglar du på designklassiker men plånboken säger nej? Satsa på återbrukat eller en möbel som ska renoveras. Villanytt fick tips av Christer Molin som driver Reprobruket om hur man ska tänka kring möbler och återbruk – möbelrenoveraren som aldrig säger nej till en Lamino.

Vad har Eva, Mina och Pernilla gemensamt? Jo, de är alla eftertraktade designklassiker med ett bra andrahandsvärde. Det menar Christer Molin som driver Reprobruket. Att återvinna och återskapa möbler är njutbara ord för honom.

– Det finns möbler som blir intressantare för varje år. Formgivare som Hans J Wegner, Børge Mogensen, Yngve Ekström, Bruno Mathsson, Alvar Aalto och Arne Jacobsen är alla klassikernas mästare som gått ur tiden, men skapat möbler som förtjänar att älskas länge.

Dagens designmöbler är inte samma sak, menar Christer Molin. Det är mer massproduktion på uppdragsbasis som gömmer sig bakom ett fint varumärke.

– Jag missar säkert någon men kan inte nämna en idag levande ikonisk designer som Yngve Ekström bakom Laminostolen. Den utsågs till århundradets möbel 1999 och har haft ikonstatus sedan dess.

Återbrukat sätter prägel på hemmet

Den självklara fördelen med att köpa återbrukat är att värna om miljön. Christer menar att vi lever i ett slit- och slängsamhälle och att världen aldrig mer skulle behöva tillverka glas och porslin. Men det handlar också om den egna plånboken. En renoverad designklassiker är markant billigare än i nypris. Är den dessutom renoverad är möbeln som i nyskick.

– Men det handlar också om det välbehag som en fin möbel ger till hemmet. Har du väl börjat med att titta på klassiker kan du inte sluta.

Renovera eller inte – det är frågan

Så är alla möbler värda en renovering och en ny chans? Nej, menar Christer Molin, i alla fall inte ekonomiskt. En enkel fåtölj på loppis blir aldrig värd de 10 000 kronor som en tapetsering skulle kosta. Men självklart finns det andra värden.

– Det kanske är ett arvegods – en fåtölj – som du hoppat i som barn. Men är det en klassiker, då är det lätt att räkna på det. Jag får in stolar från tidigt 40-tal som aldrig har klätts om, där sadelgjorden är sliten och smutsig och där armstöden har fått skavanker. En renovering gör att den kan överleva ytterligare 80 år.

Renovera själv – men inte allt

En del renovering kan man göra själv, tipsar Christer Molin. Ibland behöver möbeln inte slipas utan det kan räcka med ljummet vatten och lite t-röd för att rengöra sjaskiga armstöd på en sliten möbel.

– Det krävs en arsenal med verktyg för att göra ett bra hantverk, men har man lite vana kan man testa själv.

På Reprobrukets instagramkonto @reprobruket finns många härliga designklassiker som har fått sig nya liv och söker nya hem.

– Det är en härlig tillfredsställelse att få köpa en möbelklassiker man drömt om länge. Till exempel Wegners fåtöljer eller stolen som allting började med för mig – Laminon. En gång hade jag Laminostolar överallt! avslutar Christer.

Text: Eva Rydinger

Annons