Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Pool/Spabad 7 jun 2020

Uppblåsbart spa – Tips och råd inför köp

Ett utespa erbjuder härlig avkoppling för hela familjen. Om du inte har möjlighet att införskaffa ett platsbyggt spa kan ett uppblåsbart sådant vara ett helt fullgott alternativ. För att du ska bli nöjd med ditt köp är det viktigt att du tar dig tiden att jämföra olika modeller. Du behöver ta hänsyn till faktorer som om det ska stå utomhus eller inomhus, hur energisnålt det är och hur många som ska använda det.

Även om du väljer ett uppblåsbart spabad kommer det behöva underhållas, precis som en platsbyggd modell. Handhavande och rengöring är alltså två faktorer som du ska ha i åtanke inför ditt köp. Den stora fördelen med ett spabad är att det inte krävs någon montering och det är även enkelt att flytta. Perfekt om du är lite osäker på var du vill placera det. Njut av ett härligt bubbelbad året runt.

Utrymme och komfort

Det första du bör tänka på när du ska köpa ett uppblåsbart spa är hur stort det ska vara. De vanligaste storlekarna är för 2 personer, 4 personer eller 6 personer. Tänk att hela familjen ska få plats på ett bekvämt sätt. Åk gärna till en butik som säljer uppblåsbara spabad och provsitt för att få en idé om hur stort det är. Läs också recensioner på nätet om vad andra tycker.

En annan sak som du bör titta på när du ska köpa ett spabad är komforten. Det räcker inte med att få plats i spabadet; du ska också sitta bekvämt och kunna slappna av ordentligt. Tänk dock på att om du köper ett bad som är för två personer så kommer det vara kompakt. Dock är det ett perfekt val om du har begränsat utrymme i din trädgård eller där du vill placera badet.

Många mindre uppblåsbara spabad ligger väldigt nära varandra i pris. Om du endast behöver ett spabad för två personer kan det räcka gott med en mindre variant. Dock kan du få ett uppblåsbart spabad som rymmer betydligt fler personer för ett liknande pris. Det kan alltså löna sig att köpa en större modell. Antal personer räknas alltid på vuxna personer, om ni har barn kan få plats med fler personer än vad som rekommenderas.

Extra funktioner på ett uppblåsbart spa

Ett uppblåsbart spa påminner på många sätt om en uppblåsbar pool men den har många fler funktioner som ger dig en mycket lyxigare upplevelse. Ett spabad har en maxtemperatur på 42 grader och går alltså att njuta av året om. Många modeller klarar temperaturer ner till -30 grader vilket är perfekt för vårt nordiska klimat. Det skiljer sig dock mellan modellerna så dubbelkolla med leverantören om du bor i de norra delarna av Sverige.

Antalet massagestrålar skiljer sig också beroende på vilken modell du väljer. Grundregeln här är att ju mer du går upp i pris desto fler bubbelstrålar får du. Modellen SOHO P-069 från Mspa har till exempel 132 strålar och räknas som en modell i lyxklassen. Vissa billigare spabad har inga bubbelstrålar utan kommer bara med en enklare bubbelfunktion. De dyrare modellerna har i jämförelse inte bara strålar utan även flera olika lägen.

Andra funktioner som kan vara väldigt praktiska är en medföljande fjärrkontroll där du kan styra alla lägen och funktioner. De flesta av dessa kommer med ett barnlås vilket är behändigt för barnfamiljen. På en del modeller följer det även med en LED-lampa i form av ett lysrör som du kan lägga ner i badet. Perfekt om du till exempel vill bada på natten men inte har någon annan belysning i närheten.

Skötsel och installation

Något som många älskar med ett uppblåsbart spabad är att det är så enkelt att hantera. Det krävs ingen installation och oftast trycker du bara på en knapp för att badet ska blåsa upp sig. Hur lång tid det tar att blåsa upp ett bad beror på modellens storlek men du kan räkna med runt cirka tio minuter. Sedan är det bara att fylla på med vatten, sätta i kontakten och börja njuta.

Ett uppblåsbart spabad måste skötas om precis som vilket annat bad som helst. Framförallt handlar det om att säkerställa att vattenkvaliteten är bra. Du bör byta vatten mellan 2-4 gånger per år beroende på hur ofta du badar. Det beror även på hur många ni är som badar. Du bör även lägga i en klortablett innan du och ditt sällskap badar för att vara säker på att vattnet är helt rent.

Om det uppblåsbara spabadet inte ska användas på ett tag är det bäst att ta det ur bruk och i förvar tills det är dags att använda igen. Det är även enkelt att transportera om det skulle behövas. En del spabad kommer med uppblåsbara lock som skyddar mot smuts, regn och hårda vindar. I princip alla uppblåsbara bad kommer med en inbyggd ozonrengöring som hjälper till att hålla badet fräscht.

Fördelar och nackdelar

Fördelar med ett uppblåsbart spa

 

  • Billigare i pris än ett platsbyggt utespa
  • Behöver inte installeras
  • Går att transportera

Nackdelar med ett uppblåsbart spa

 

  • Risk för hål och veck
  • En del modeller är väldigt högljudda

Uppblåsbara span i budgetklassen

Om du har en begränsad budget kan vi glädja dig med att det finns uppblåsbara spabad som inte går på mer än cirka 5 000 kronor. Även om de inte är lika avancerade som de dyrare varianterna levereras de med rengöringsfilter och värmare. Oftast kommer de inte med en medföljande fjärrkontroll utan allt sköts via en display på själva badet. Om du köper en billigare modell får du även vara beredd på att komplettera med tillbehör.

Några exempel på tillbehör som du kan behöva komplettera med är extra filter eftersom de ska bytas ut med jämna mellanrum, samt isoleringslock som hjälper dig minska energikostnaderna. Hör med din återförsäljare vad som finns att köpa till för just den modell du väljer. Du kan beställa tillbehören redan i samband med att du köper själva badet. Ska du komplettera med tillbehör får du räkna med att lägga på 1 000 kronor på totalkostnaden.

Om du väljer att gå upp lite i prisklass mot en 7 000 kronor kan du få ett bad med flera funktioner. Ett exempel är detta uppblåsbara spabad  från Mspa som lämpar sig för två personer. Det är utrustat med hela 104 bubbelstrålar vilket ger en ökad komfort. Här medföljer även fjärrkontroll som påminner dig om när du behöver byta ditt rengöringsfilter. Dock ingår det inte ett uppblåsbart lock till denna modellen.

Spabad i lyxklassen

Vill du lyxa till det ordentligt kan du välja ett spabad i den dyrare prisklassen. Det finns modeller som går upp mot en 20 000 kronor. Dessa brukar se finare ut i designen och blir ett snyggt tillskott i alla hem. Om du köper ett dyrare bad brukar de även klara lägre temperaturer ända ner mot -30 grader. Botten kan även vara isolerad både för ökad komfort och för att spara energi.

Om du väljer ett uppblåsbart spa i denna prisklassen behöver du inte komplettera med annat än mindre tillbehör. Det kan till exempel handla om rengöringsprodukter eller någon form av belysning som gör det möjligt att bada under natten. Dyrare varianter brukar även vara tillverkade i en annan form av läder som hjälper till att höja vattenkvaliteten. Dessutom har de ofta en antifrysfunktion vilket är mycket välkommet här i det skandinaviska vinterklimatet.

Bestway är en av de största tillverkarna av uppblåsbara spabad och i deras dyrare modeller får du både Hydrojet och Airjet massage. Välj att ha båda igång samtidigt eller endast en av dem. Det blir en perfekt spaupplevelse som kan mäta sig med den du får av ett platsbyggd sådant. De dyrare modellerna är även mycket mer tystgående vilket förmodligen ligger högt upp önskelistan när du ska köpa ett uppblåsbart spabad.

 

Annat att tänka på

Oavsett vilket spabad du väljer får du räkna med att vattnet värms upp 1-2 grader i timmen när du väl har installerat och fyllt på med vatten. Därför rekommenderas du att starta upp badet 24 timmar innan det ska användas för att slippa onödig vintertid. Speciellt om det handlar om större modeller som rymmer upp till 1 200 liter vatten. Det behövs inga verktyg för att få det uppblåsbara spabadet på plats.

Testa vattnet innan

Du bör alltid försäkra dig om att du har bra vattenkvalitet i ditt uppblåsbara spa innan du hoppar i. Som regel bör vattnet testas minst en gång i veckan, varje gång före och efter ett bad samt varje gång du ska tillsätta nya kemikalier. Hur du rengör ett platsbyggt utespa och ett uppblåsbart sådant skiljer sig alltså inte när det kommer till hantering av vattnet. Det finns billiga vattenstickor du kan köpa för detta.

Byta filter på ett uppblåsbart spa

Ett uppblåsbart spa har filter som måste rengöras och bytas ett antal gånger per år. Det är dags för rengöring när filtret börjar ändra färg. Du kan skölja det under vanligt kranvatten. Som vi skrev tidigare i texten finns det vissa modeller där displayen varnar om filtret måste rengöras eller bytas ut. Passa även på att rengöra ventilerna när du är igång och byter filter. Det görs generellt en gång varannan månad.

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa ny bastu.

Vanliga frågor & svar om uppblåsbara spabad

1: Vad kostar de billigaste uppblåsbara spabaden?

De billigaste modellerna ligger runt 4 000 – 5 000 kronor.

2: Går det laga skador på badet?

Ja, det går med så kallade laglappar som kan sys fast.

3: Kan ett uppblåsbart spa användas inomhus

Ja, men det rekommenderas att du rådgör med en fackman innan.

4: Ska pumpen alltid vara igång?

Ja, det måste den annars fungerar inte cirkulationen för badet.

5: Behöver jag duscha innan jag hoppar i?

Det rekommenderas av hygienskäl och för att få bättre vattenkvalitet.

6: Vad ska jag göra om jag får algblomning i badet?

Då bör du använda ett rengöringsmedel som är anpassat för algblomning.

 

Funderar du kring lagar och regler inför poolbygget? Läs mer på Boverkets hemsida.

 

Annons