Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Pool/Spabad 1 jan 2023

Pool – Råd och tips inför poolbygget

Det är mycket att tänka på när man ska bygga pool. Det är inte bara att välja pool utan mycket runt omkring ska också bestämmas och fixas. Och så ska du ha tid, gott om tid. Men när du väl gjort slag i sak kommer du kunna njuta av många sköna bad under lång tid framöver.

Vilken pooltyp ska jag välja

– Har du en platt, lättgrävd tomt kan du bygga alla pooltyper. En sluttande tomt kräver däremot en pool som kan stå för sig själv. Det finns en uppsjö av former att välja mellan exempel runda, åttaformade och rektangulära.

Den absolut populäraste storleken är 4×8-poolen. Den är lagom i sin storlek, lagom att simma i och man kan vara flera utan att det blir trångt och estetiskt tilltalande. Ett tips är att – bygg inte en för liten pool, det kommer du ångra. Tänk också på att samma djup i poolen är bra ur ett säkerhetsperspektiv när man ska kasta sig i för ett dyk.

– Välj en poolform som matchar stilen på ditt hus och som samspelar med tomten. Det finns pool av glasfiber eller med liner. Glasfiber är som ett kar som du gräver ner och kan vara lite mer känsligt, även om det också kan hålla längre. Linern är å andra sidan lätt att byta. Glasfiber kräver mer underarbete, är dyrare och jag tycker därför att du får mer för pengarna med linerpool. Oavsett material kan du räkna med att en pool på 4×8 meter, arbetet och färdigställandet kommer landa på cirka 300 000-400 000.

 • 20%

  Thermopool Premium med pooltak 6 x 3 x 1,5 m

  ,
  20%
  210 600 kr Välj alternativ
 • 25%

  Thermopool Premium med pooltak, 8 x 4 x 1,5 m

  ,
  25%
  268 100 kr Välj alternativ

Planera allt noggrant innan köp

Det är viktigt att räkna in alla kostnader, som större och mer altan, ytterligare belysning med elektrikerjobb och iordningställande av trädgård samt tiden. Har man inte tid ska man inte ge sig på att bygga pool. Är du lite händig löser du det själv, annars är det bra att ta in entreprenad.

När det gäller materialet runt poolen finns det alternativ som trä, komposittrall och sten.

Vi rekommenderar träaltan med poolsarg i sten av gjuten marmorkross. Trä närmast poolen riskerar att ruttna och stenen stoppar en del sand och gräs från att hamna i poolen. Sten blir väldigt hårt och halt.

Driftkostnaden

Räkna med cirka 500 kronor i månaden året om, alternativt 1000 kronor under badsäsong, förutsatt att du använder värmepump.

Funderar du kring lagar och regler inför poolbygget? Läs mer på Boverkets hemsida om varsom gäller via länken här.

Villanytt tipsar!

 • Placera poolen så soligt och vindskyddat som möjligt.
 • Lägg inte poolen för långt ifrån huset men inte heller för nära, solstolarna ska få plats.
 • Bygg inte altanen i ett enda plan, étage gör altandäcket mer levande.
 • Vissa pooltak tar mycket av altanytan, ha ca 3,5 meter tillgodo i poolens längdriktning så pooltaket kan skjutas förbi hela poolen och man kan gå runt poolen.
 • Tänk bredd snarare än längd, det ger mer volym, t ex 3,5×6 meter istället för 3×6 meter.

Ta mig till sortimentet av pooler här!

Vill du har mer smarta tips? Läs vår senaste artikel om vårens bästa spabad här.

 

Annons