Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 14 feb 2024

Ta bort målarfärg med infravärme

På bara några sekunder kan målarfärg avlägsnas, utan att förstöra träet. Det handlar om miljövänlig färgborttagning med infravärme. Villanytt fick kontakt med Johanna Orinder på Speedheater som berättar om metoden som vänder upp och ner på begreppen inom byggnadsvård.

På bara några sekunder har målarfärgen lyft från träets yta. Det handlar om infravärme som med strålarnas våglängd får färgmolekylerna att vibrera och separera färgen från ytan den är målad på. Färglagerna mjukas upp och blir enkla att avlägsna.

-Infravärme är en miljövänlig metod för färgborttagning. Oavsett om du vill skrapa bort lack från teakbåten, kitt från en fönsterbåge eller färg från husfasaden, fungerar det utmärkt med Speedheatern, berättar Johanna Orinder.

Infravärme skonsam mot träet

Att använda infravärme och Speedheater har sina fördelar jämfört med traditionella metoder. Den låga temperaturen är skonsam mot underlaget och frigör inte heller några farliga ämnen som annars förångas vid höga temperaturer.

Genom att hålla den låga temperaturen på 110–160 grader löser värmen upp kåda och hartser. I denna process blir träet självimpregnerat samtidigt som färgen skrapas bort. Johanna berättar att fästytan på träet på så sätt också blir optimal för den nya färgen. Alla färger kan tas bort förutom slamfärger som till exempel Falu rödfärg.

– Med Speedheatern har vi hittat en specifik våglängd där färg och vatten reagerar samtidigt. Färgen lossar på 1–3 sekunder och gör underlaget trärent. Den enda nackdelen är möjligen att infravärmen tar alla färglager. För den som bara önskar att ta bort ett lager färg krävs därför andra metoder.

Förbered med linolja och skyddsutrustning

Johanna tipsar om att pensla in ytan som ska behandlas med rå linolja någon vecka innan. Detta fuktar upp färgen och hjälper maskinen att arbeta. När färgen väl är borta, ska man måla på direkt, det skyddar träet.

– Använd gärna skyddsglasögon om färgen är torr. Och om du vet att det finns bly i färgen, var försiktig med avfallet. Lägg gärna en presenning under för att samla ihop flagorna och lämna sedan in på det en återvinningsstation.

Andra metoder tidskrävande

Det finns många metoder för att ta bort färg. Man kan slipa, sandblästra, torrskrapa, använda en varmluftspistol eller kemikalier. Men det är tidskrävande, dammiga metoder, och i värsta fall giftiga. Det svåra är också att det kan bli långa torktider med kemikalier och att det är svårt att veta när det är rätt fuktkvot i träet för att kunna måla.

– Risken med dessa metoder är att du kan skada underlaget på olika vis. Trä är ett naturligt material, om det påverkas för mycket kan det förlora sin naturliga karaktär över tiden. Det sägs att det finns skonsamma kemikalier. Jag måste erkänna att jag har lite svårt att övertygas om det, avslutar Johanna Orinder.

Text: Eva Rydinger

Annons