Byggnation | Trädgård 14 apr 2020

Stiga gräsklippare är ett säkert val

När det är dags att se sig om efter en handgräsklippare är det mycket att tänka på och ta ställning till. Hur ser ditt behov ut? Hur mycket vill du investera och finns det parametrar som utmärker ytan som ska klippas – kanske har du mycket sten eller andra faktorer som spelar roll? Det kan vara svårt att veta vilken modell som kommer att passa just ditt behov. I det här inlägget ska vi därför titta på några olika modeller som erbjuds på marknaden.

Handgräsklippare finns idag i en mängd olika utföranden på marknaden. En mycket omtyckt modell och ett säkert val är den handdrivna gräsklipparen från Stiga. Här får du en modell som står sig under många års tid och en av många fördelar med modellen är att den saknar uppsamlare vilket gör den mer kompakt och lätt att hantera. Om du vill klippa ner gräset ordentligt är en minsta klipphöjd på 25 millimeter lämplig och den maximala klippbredden för klipparen är 40 centimeter.

Viktiga egenskaper hos en handgräsklippare

Det finns en del egenskaper som det kan vara bra att hålla koll på. En funktion som uppskattas av många när det gäller handgräsklippare är att de har justerbar klipphöjd. Då kan du variera att klippa gräs mellan exempelvis 25 och 60 millimeter och behöver inte matcha den exakta klipplängden. Andra egenskaper som är viktiga är att klipparen är robust så att du får stabilitet under klippningen. Det är även bra med härdade stålknivar och ergonomiska handtag. Hög komfort bidrar till ett bättre klippupplevelse.

Gräsklippare finns med olika arbetsbredder men en handdriven gräsklippare med en arbetsbredd på 40 centimeter gör att du snabbt klipper klart din gräsmatta i mindre trädgårdar. Det är bra om det finns frilöpande klippcylindrar som kan justeras i olika klipphöjder. Med bakre rollers lämnar du gräsmattan med en platt och jämn gräsyta som ger ett trevligt intryck. På klippare utan uppsamlare gör bakutkastet att gräsklippet lämnas bakom gräsklipparen och är redo att enkelt krattas upp eller låta ligga kvar för gödning.

Det är bra om klipparen är bekväm att driva fram – det gör det det hela mycket roligare. Handtaget ska ha bekväma greppytor som smidigt kan monteras isär för att bli mindre skrymmande när det gäller förvaring mellan dina klipptillfällen och om du vill transportera klipparen till eventuella sommarstugor eller andra ändamål. Välj en rejäl och ordentlig klippare som är robust nog att hålla i flera år. Fokusera på stadigt chassi, handtag och hjul i hållbara material som stål som går att underhålla.

Stiga gräsklippare

Stiga är idag en av de största aktörerna på marknaden inom handgräsklippare och säljer produkter i form av trädgårdsredskap över hela Europa och världen. Det svenska företaget grundades redan 1934 av Stig Hjelmquist vilket gör att denna tillverkare idag är uppe i mer än åttio års erfarenhet från branschen. Företagets ambition är att ”skapa den bästa utrustningen för just din unika trädgård, så att du verkligen kan njuta av den”. Stiga vill med sina trädgårdsredskap bemöta behoven i alla typer av trädgårdar.

Rent utbudsmässigt erbjuder Stiga en rad olika gräsklippare i form av robotgräsklippare, åkgräsklippare och cylindergräsklippare. Utöver dessa finns även redskap för sågning, rengöring, trimning och röjning samt jord- och markvård. Tillbehör som handtag går ofta att justera och anpassa för att möta dina personliga behov och önskemål. Handtagen kan justeras efter användarens längd för att öka komforten. Handgräsklipparna har gräsuppsamlare som kan köpas till som separat tillbehör. Vissa modeller har roller som jämnar till gräset efter klippningen. Stiga gräsklippare har en spak för att justera klippläget.

När det gäller handdriven gräsklippare från Stiga, eller cylinderklippare som de själv kallar dem i sitt sortiment, är några utmärkande egenskaper att de är robusta, tysta och effektiva. Poängen är att ta hand om mindre gräsmattor med den här typen av manuella cylinderklippare. Några fördelar som lyfts är att de är miljövänliga och grannskapsvänliga. De ger varken utsläpp eller buller. Dessutom får du en god portion motion på köpet eftersom klipparen saknar motor. När gräsklipparen skjuts klipps gräset av knivarna med noggrann precision vilket ger ett utmärkt resultat. Genom att klicka på denna länken kommer du till Stigas officiella hemsida.

 

Andra alternativ än just Stiga gräsklippare

Även om Stiga är en av de ledande aktörerna på marknaden finns det fler märken. Du kan exempelvis satsa på en prisvärd variant från Meec Tools. Denna klippare har egenskaper som justerbar klipphöjd, frigörande klippcylinder och fällbart handtag. Det här är en kompakt klippare med fyra klipphöjder. Du behöver inte släppa ut eller inhandla något drivmedel – du gör själv jobbet. Klipphöjden växlar mellan 15, 25, 35 och 40 millimeter och klipparen har två lättrullade plasthjul. Ett utmärkt val för en mindre trädgård!

Ett annat alternativ är en kraftig cylinderklippare med självslipande knivar från AL-KO. Denna har vunnit tävlingar som bäst-i-test. Denna klippare har en klippcylinder på 150 millimeter med fyra olika klipphöjder och fem stålknivar i härdat specialstål. Den är lämplig för ytor upp till 800 kvadratmeter och skärtekniken beskrivs som självslipande. Det är en lättviktig klippare som gör det enklare att transportera klipparen och utföra arbetet utan större kraftansträngning. Klippbredden är även här 40 centimeter. Med den här klipparen utlovas ett perfekt resultat!

En relativt ny klippare på marknaden är Klippo som beskrivs som en kundfavorit. Den här är av typen friklippartyp och arbetar både tyst och är mycket lätt att skjuta framför sig. Klipparen vägen sju kilo och klipphöjden kan enkelt ställas in i fyra olika nivåer. Det finns uppsamlare som tillbehör. Klipparens hjul är breda och lättrullade. Ett mjukt och komfortabelt handtag gör klippningen till en bekväm stund. Klipparen ger inga utsläpp och är ett miljövänligt alternativ. Cylinderskär ger utmärkt klippresultat. Gör som så många andra och testa Klippo!

Fördelar och nackdelar

Fördelar med handgräsklippare

 

  • Justerbar höjd ger flexibilitet
  • Miljövänligt alternativ
  • Grannskapsvänliga pga ljudlöshet
  • Du får motion

Nackdelar med handgräsklippare

 

  • Ansträngande för den som saknar fysiken
  • Passar inte för större gräsytor

Tips längs vägen

Tänk på att välja en klippare som är praktisk att förvara. Många klippare är enkla att montera ner eller fälla ihop mellan klippningarna vilket kan vara guld värt för att få plats i garaget eller förrådet. Om du kan fälla in handtag och andra delar blir även gräsklipparen enklare att frakta i bil om du har behov av det. Begrunda detta när du väljer modell – du kommer att tacka dig själv i längden. Kontrollera också så att det är lätt att hitta reservdelar som kan behöva bytas ut.

Fundera över storleken på din tomt. Som regel sägs handgräsklippare lämpa sig särskilt för tomter som är mindre än 200 kvadratmeter. Den är särskilt lämplig för tomter och gräsytor som är jämna. Särskilt för kolonilotter och stugor är handgräsklippare ett bra alternativ eftersom den tar mindre plats än en vanlig motorgräsklippare. Dessutom slipper du hålla på och krångla med bensin – du får egen motion istället. Du behöver inte heller hålla reda på någon sladd som kommer med elektroniska gräsklippare. Därtill är klipparen tyst vilket grannarna tackar för.

Klipparen ska vara enkel att ställa in i olika lägen – helst att det finns minst tre olika lägen för att kunna klippa på olika nivåer. Spannet brukar vara mellan 12-44 centimeter när det gäller klipphöjd. Den ska vara lätt att föra framåt vilket bygger på att cylindern kan snurra lätt. Bredden ska vara minst 35 centimeter. Hjul och andra delar ska vara av rejäla material som inte går sönder om man kör på en sten. Cylindern, handtag och andra delar ska helst vara i starka material som stål.

Underhåll och omvårdnad

Om vi ska fundera lite över underhåll i förhållande till en handdriven gräsklippare är det bra att smörja in den ibland. Även om du inte behöver någon bensin till din klippare är det en bra idé att införskaffa rostskyddsolja för att smörja upp klipparens olika delarna så att de kan rullar friktionsfritt utan att kärva. Klippningen blir en mycket trevligare upplevelse med en handgräsklippare som rullar lätt fram – en trög cylinder stör din stund. Lite omvårdnad med rostskyddsolja med jämna mellanrum löser problemet.

Bäst är det om du efter varje klippning kan spraya lite rostolja, liknande mirakelmedlet 5-56, på cylindern och drivfunktionen så kommer din cylinder att snurra smidigt nästa gång det är dags för gräsklippning. Stålknivar ska slipas vartannat år. Inspektera gärna klipparens delar redan när du väljer modell för att säkerställa att det inte finns dolda delar som är svåra att rengöra eller att materialen är sköra. Satsa på en robust klippare som håller i många år – det kommer att löna sig i längden.

En annan fördel med att välja handgräsklippare är att din gräsmatta blir mycket välklippt och kommer att ge ett vackert intryck rent estetiskt. Jämfört med en elektrisk eller bensindriven klippare skär de handdrivna cylinderklipparens knivar nämligen av grässtråna med ett perfekt snitt. De traditionella klipparna sliter snarare av grässtråna. Många entusiaster menar att handgräsklipparna ger de vackraste gräsmattorna. Därför finns det de som använder handdrivna gräsklippare även på större ytor än de är tänkta för just för att få uppleva detta oemotståndliga resultat.

Hur väljer jag rätt?

Hittills i den här guiden har vi tittat på parametrar som vilka egenskaper som är viktiga hos en handgräsklippare, några olika alternativ på marknaden, fördelar och nackdelar med handgräsklippare i förhållande till traditionella klippare, tips längs vägen och underhåll av klippare. Men hur ska man veta vad man ska välja? Det finns fler saker att utvärdera inför ett köp. Några av de viktigaste parametrarna är materialet, flexibiliteten och kvaliteten. Välj slitstarkt material, justerbara klippare av hög kvalitet så kommer du sannolikt att bli nöjd med ditt val.

Välj en handgräsklippare som passar dina behov

Ett sista tips längs vägen är att läsa recensioner från tidigare användare innan du bestämmer dig för vilken klippare som ska bli din. Då kan du skapa dig en egen uppfattning inför ditt val och kan ställa de rätta frågorna till återförsäljaren när det är dags för inköp. Utgå från dina egna förutsättningar och läs på om vad andra personer med liknande behov har valt och om de är nöjda. Det här tjänar du mycket tid genom och kan snabbare vaska fram några favoritalternativ innan du slår till.

Stiga gräsklippare

Stiga gräsklippare är ett säkert kort och alternativ för den som inte vill ha några obehagliga överraskningar längs vägen. Med denna tillverkares mångåriga erfarenhet på marknaden vet vi att produkterna håller hög kvalitet och testas kontinuerligt av många användare världen över. De olika gräsklipparna från Stiga går att få tag till hos flera återförsäljare spridda över hela landet. På deras hemsida finns en smidig funktion där du enkelt kan söka upp den närmaste återförsäljaren nära dig. Stiga erbjuder även flera tillbehör till din klippare.

FAQ

Varför ska jag välja handgräsklippare?

Några fördelar är att det är miljövänligt och du får motion.

Vad gör Stiga till ett bra val?

Bland annat dess långa erfarenhet på marknaden och stora utbud.

Vad är lagom vikt på en klippare?

Satsa på en som inte väger mer än 10 kg.

Hur många klipplägen är lagom?

Satsa på minst tre lägen för att klippa på olika nivåer.

Vilket är det bästa materialet?

Stål är bästa materialet för cylindern, handtag och övriga delar.

Ingår uppsamlare?

Det skiftar och är någonting som du behöver undersöka innan inköp.

 

Funderar du vad det finns för lagar och regler kring gräsklippare kan du läsa mer på www.av.se.

 

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa ny grill här här.

Annons