Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Så väljer du rätt grill

Du hittar många olika grilltyper på marknaden och det är inte alltid det enklaste att veta vilken som passar just dig. Vi har därför tagit fram en guide för att kunna hjälpa dig att hitta den grill som är det bästa alternativet. Vårt mål är att du ska få en fantastisk tid framför grillen oavsett om du grillar till dig själv, familjen eller vännerna. En fråga de flesta ställer sig är ifall de ska välja en gasolgrill eller kolgrill och det finns självklart en del fördelar med båda alternativen. De kräver olika mycket underhåll, är olika stora och behöver antingen gasol eller kol för att kunna drivas. Dessutom är det en mycket personlig fråga om vad du föredrar.

På en gasolgrill kan du till exempel justera värmen för att få perfekt tillagat kött och jämn värme, medan en kolgrill ger en god smak och doft olikt någonting annat. Vårt första tips är att du tänker ut vad just du är ute efter och vad du vanligtvis grillar. Du bör också välja en grill som passar din budget. Det finns grillar från flera olika varumärken, en del mer kända än andra och det viktigaste är inte vilket företag som tillverkat den. Det är alltid klokt att kolla upp vilken garanti som lämnas på grillen, Weber ger till exempel 10 års garanti på klotgrillar och en del gasolgrillar har 25 års garanti. Tänk också på att de allra billigaste grillarna inte alltid håller måttet.

Kolgrill

Att grilla med kol är någonting som gjorts sedan urminnes tider och kolgrillen har fortfarande en speciell plats i de svenska trädgårdarna. De finns i flera olika utföranden och storlekar, men den mest traditionella är klotgrillen. Du grillar på ett galler som ger vackra ränder till maten och om du väljer en grill med ett gjutjärnsgaller ger det en ännu godare smak. En stor fördel med en kolgrill gentemot andra grillar är att den kan bli mycket varm, vilket ger en härligt, krispig stekyta till maten du grillar. Om du väljer en klotgrill fungerar den både för direkt och indirekt grillning. En engångsgrill är ett bra alternativ om du ska på picknick och vill kunna grilla.

När du ska köpa en kolgrill kan du välja mellan många olika alternativ, förutom bara en klotgrill och engångsgrill. Det finns bland annat grilltunnor som är lite mer avlånga och perfekta om du vill ha plats till mycket mat på grillen samtidigt. Marknaden har även ett flertal picknickgrillar som du enkelt kan bära med dig till stranden, skogen eller annan utflyktsplats. Det är lättare att grilla bra på en bärbar grill än en engångsgrill och du sparar både på ekonomin och miljön med en grill som kan användas flera gånger. Det viktigaste är att du väljer en grill som uppfyller dina krav och som även kan tillgodose dina behov både gällande pris, storlek och utseende.

När du grillar på en kolgrill behöver du ha tålamod, detta då du måste invänta en perfekt glöd innan du kan sätta igång. Det är en grill som är perfekt för lugna sommarkvällar när ni har all tid i världen på er att fixa maten. Du kan njuta av grillupplevelsen och slappna av under tiden du väntar. Det krävs lite arbete för att få rätt temperatur både gällande placering av kol eller briketter samt höjd på gallret. En del klotgrillar är utrustade med termometer på locket för att du enkelt ska kunna se när grillen har rätt värme. Det gäller också att du väljer kol eller briketter utifrån vad du ska grilla, men de kan också kombineras för ett ännu bättre resultat.

Dessa två kolgrillar kan vi varmt rekommendera. Klassiska klotgrillar med stora grillytor. Båda kan du fynda för under 6000 kr här. Lägg din favorit i varukorgen här.

Grill som drivs av el

Ifall du inte har plats till en klotgrill eller någon annan typ av kolgrill, eller helt enkelt bor på en plats där du inte får lov att grilla med kol eller gasol, kan du välja att investera i en elgrill. De stora fördelarna med en grill som drivs av el är att du slipper os och rök när du grillar. Det innebär att du kan använda den även inomhus eller på din balkong utan problem. Visserligen får du inte den klassiska grillsmaken, men det är ett bra alternativ i de fall du inte kan ha en kolgrill eller gasolgrill. Det enda du behöver är tillgång till ett eluttag för att kunna använda denna typ av grill.

En elgrill är bra för dig som vill kunna ställa in temperaturen på grillen och även kunna välja mellan många olika temperaturer. De finns även i olika storlekar beroende på hur mycket du ska grilla. Om du väljer en bordsgrill kan den även användas inomhus, men en som står på stativ kan vara ett bra alternativ om du ska använda den utomhus. Då besparar du nämligen din rygg från onödigt slitage. Du bör tänka på att även en eldriven grill kan vara förbjuden att använda på balkong, kontrollera därför alltid med din hyresvärd eller bostadsrättsförening innan du väljer att införskaffa dig en sådan. Du måste förvara grillen på ett torrt ställe när den inte används, alternativt ha ett regnsäkert skydd på den.

När du väl bestämt dig för att en elgrill passar dig bra bör du försöka hitta en så bra variant som möjligt, som ligger inom din budget. Det finns elgrillar från bland annat Weber, OBH Nordica och Landmann att välja mellan. Kontrollera alltid saker så som sladdens längd, vilken typ av galler som erbjuds samt hur lätt det är att rengöra grillen. Dagens utbud består av både stora och små grillar som drivs av elektricitet där vissa av dem kräver montering. Om du enkelt vill kunna grilla när du vill utan att behöva tänka på om det finns grillkol eller gasol är en elgrill ett mycket bra alternativ, det enda du behöver göra är att plugga in kontakten i ett eluttag.

De dagar då elektriska grillar anses vara underpresterande är nu över. Med sina kraftfulla 2200 Watt samt det speciellt isolerade locket och den dubbelt emaljerade grillbaljan uppnås upp till 300 °C på gallret. Fynda direkt här:

Gasolgrill

En gasolgrill är ett perfekt val för dig som grillar ofta och vill att det ska gå relativt snabbt. Det tar inte lång tid att uppnå rätt temperatur och det är smidigt att grilla på den. Faktum är att det tar inte ens tio minuter för dig att nå rätt temperatur när du grillar med gasol, perfekt om du bara ska grilla några korvar till barnens lunch. En sådan här grill håller länge och de har oftast plats till mycket mat samtidigt. När du ska införskaffa dig en gasolgrill är det viktigt att du väljer hög kvalitet och det är oftast bättre att betala lite mer för ett bättre alternativ. Det enda du behöver tänka på är att byta ut gasoltuben när den är slut.

En gasolgrill har flera olika brännare vilket ger dig olika temperaturzoner. Det möjliggör tillagning och varmhållning av olika maträtter på samma gång. Du kan både grilla indirekt och med hög värme beroende på vad du ska tillaga. Grillsmaken är densamma som på en kolgrill men det är oftast mycket bekvämare att grilla på en gasolgrill. Vilken modell du ska välja beror helt på hur du bor och vilken plats du har, om du har plats till en större grill är det oftast bättre. Om du kommer ha ett behov av att flytta grillen är det klokt att välja en som har hjul för en enkel förflyttning. Utbudet av gasolgrillar är stort, men vårt råd är att undvika de allra billigaste varianterna.

Om du har plats till en stor grill kan du välja en som är som ett komplett utekök, med till exempel kokplatta och gott om utrymme för att tillreda maten. Då slipper du gå in hela tiden för att kunna fixa maten. En gasolgrill är hållbar och oftast har de lång garantitid, vilket är en trygghet för dig som ägare. Ifall du vill ha god mat utan att behöva arbeta för mycket för den så är en grill med gasol ett utmärkt alternativ. Det finns också de grillar som är kombinerade kol- och gasolgrillar, ifall du inte kan bestämma dig för ett av alternativen eller om du inte har plats att ha en grill av varje typ där hemma.

Är du på jakt efter en rejäl gasolgrill i premiumklassen så kan vi rekommendera dig dessa två. Båda har stora grillytor och passar dig som älskar att laga mat till många och ha grillfester för dina vänner.

Fördelar och nackdelar med gasolgrill

Fördelar med gasolgrill

  • Snabbt och smidigt
  • Enkelt att välja temperatur
  • Hög kvalitet
  • Lång garanti

Nackdelar med gasolgrill

  • Tar oftast stor plats
  • Något dyra i inköp

Rökgrillar

Gillar du smaken av rökt mat och vill kunna röka mat på egen hand där hemma? Då finns det all möjlighet för dig att göra det genom att antingen införskaffa dig en rökgrill eller så kan du göra det med din egen grill. Om du har gott om plats rekommenderar vi en separat rökgrill då den ger absolut bäst resultat. I den kan du röka både fisk och kött. Att röka mat är någonting som gjorts i Sverige sedan urminnes tider, då det fick maten att hålla längre. Nu gör vi det framför allt för den goda smakens skull. Du kan både varmröka och kallröka mat, det enklaste är varmrökning eftersom det bland annat går mycket fortare.

Du kan välja rökspån med flera olika typer av röksmak, så som amerikansk hickory. Det finns rökspån som du kan köpa färdigt men du kan också skapa eget spån från träden du har i trädgården. Att röka mat i trädgården rekommenderas inte om du bor mitt i stan eller med massa grannar i närheten på grund av lukt och os. En rökgrill kan dessutom användas för att tillaga vanlig mat också och de har därför ökat i popularitet med åren. Du kan dessutom inte bara röka kött och fisk, även grönsaker och ost lämpar sig bra för rökning. Det är bara att prova sig fram helt enkelt, bara fantasin sätter gränser för vilka smaker du kan få fram.

Du kan också välja att röka maten i din vanliga grill, du kan då välja både indirekt och direkt grillning. Då lägger du blötlagda rökspån ovanpå kolen eller briketterna i din grill. Det är enklast att göra detta i en klotgrill med ett bra lock och det viktigaste är att du håller koll på temperaturen. Du kan även röka med din gasolgrill, många av dem har redan en rökkammare när du köper dem. Det finns med andra ord gott om möjligheter att äta god varmrökt mat även om du inte äger en rökgrill. Tänk alltid på kvaliteten på grillen innan du köper den oavsett vilken grill det handlar om. Det är oftast bättre att investera i en dyrare variant som håller längre.

Grilltillbehör

En sak du inte bör glömma när du ska skaffa en grill är att det också finns en del grilltillbehör som du bör införskaffa dig. Rätt tillbehör är A och O för en lyckad grillning och kommer att underlätta arbetet för dig rejält. Tillbehören är lika viktiga oberoende av vilken grill du väljer att köpa, men vad ska du då tänka på när det kommer till grilltillbehör? Först ska du tänka på att köpa tillbehör som passar den grill du har valt att använda dig av, men ofta är det universala saker som passar alla grillar. Tänk på att ha långa verktyg när du grillar, för att undvika att du bränner dina händer när du ska vända köttet eller grönsakerna.

Det är bra att välja en grill som har avlastningsytor för en enklare grillning. Annars kan du införskaffa dig ett litet hopfällbart bord som du enkelt kan ställa upp bredvid din grill. En grilltång och stekspade är två givna tillbehör för att du ska kunna grilla på ett tillfredsställande sätt, ha gärna ett förkläde på dig också för att skydda kläderna. Det finns även tillbehör som du kan behöva både före och efter grillningen, så som en grillborste. Den hjälper dig att alltid hålla gallret fräscht och rent. Rengör gallret innan du ska grilla och lägg sedan på det på grillen så att det hinner bli varmt innan du lägger på maten. Det kommer ge dig bäst slutresultat.

Det finns även en mängd andra grilltillbehör som du kan införskaffa dig vid behov, beroende på vad just dina behov är. Du kan till exempel hitta redskap som tillåter dig att grädda våfflor eller göra toast på grillen, perfekt om du är på husvagnssemester och vill slippa os inne i husvagnen. Grillspett i metall är ett bra och hållbart tillbehör ifall du ofta grillar spett och vill spara på miljön genom att inte använda träspett. Andra tillbehör som är nödvändiga är förstås gasol till gasolgrillen samt kol eller briketter till kolgrillen. Du bör också välja en bra tändare till kolgrillen, gärna en grillkolständare som ger dig möjlighet att tända på grillen utan att använda någon tändvätska.

Vilken grill passar dig?

Vilken grill passar då dig? Det beror helt på vilken grillning du föredrar. Ska det gå snabbt så är en gasolgrill ofta det bästa valet, men om du vill ha en traditionell grillupplevelse kan en kolgrill vara bättre. Du bör också tänka på om du vill ha en grill som du kan ta med dig på utflykter, i husvagnen eller till sommarstugan. Det är också viktigt att du tänker på hur stor plats du har att förvara grillen på. Genom att läsa vår artikel har du fått koll på hur olika grillar fungerar och kan därmed enklare komma på vilken typ av grill som uppfyller just dina behov. Nedan ska vi beskriva två viktiga faktorer att tänka på vid valet av grill.

Smak på maten

Smaken är i princip densamma när det kommer till kolgrill eller gasolgrill, medan en elgrill inte ger samma grillade smak. Om du vill ha röksmak är en kolgrill ett bra alternativ, om du inte väljer att införskaffa dig en separat rökgrill förstås. Du kan även varmröka mat på en gasolgrill med rökkammare. Känslan och doften av grill är annorlunda på en kolgrill, vilket gör att många förknippar just kolgrillar med en riktig grillkänsla. Känslan kan alltså vara att det smakar bättre med mat grillad på en kolgrill. Du bör alltså inte ha smaken i åtanke om du ska välja mellan en gasolgrill eller kolgrill då flera tester visat på att det inte finns någon märkbar skillnad i smak mellan dessa två.

Underhåll av din grill

Du bör också tänka på hur mycket underhåll du är redo att ge din grill. En kolgrill kräver lite mer arbete med kol och aska som ska tömas ut. En gasolgrill behöver en ny gasoltub emellanåt, medan du behöver ny kol eller nya briketter varje gång du grillar med din kolgrill. Rengöringen är i princip densamma på kol- och gasolgrillar, men något enklare på elgrillar. En kol- eller gasolgrill har ett galler som bör borstas med en grillborste både före och efter grillning för att det ska vara fräscht och rent. En elgrill måste förvaras torrt, medan en kolgrill eller gasolgrill alltid kan stå utomhus. Självklart höjer det livslängden om du skyddar den med någon typ av överdrag.

Vanliga frågor och svar om att köpa grill

Smakar maten annorlunda på en kolgrill jämfört med en gasolgrill?

Nej enligt en mängd oberoende tester är smaken densamma oavsett om du grillar med kol eller gasol, det är enbart känslan av grillupplevelsen som skiljer sig åt.

Vilken grill är bäst om jag vill grilla snabbt och lätt?

En gasolgrill är det bästa alternativet om du snabbt vill uppnå rätt temperatur och kunna börja med maten inom bara några minuter. En kolgrill kräver längre väntetid.

Kan jag röka mat på en gasol- eller kolgrill?

Ja du kan varmröka mat i en vanlig kolgrill på ett enkelt sätt, medan många gasolgrillar har en rökkammare för dig som vill röka din mat.

Är en billig grill sämre än en dyr?

Billigt innebär inte automatiskt sämre men de allra billigaste grillarna har oftast sämre kvalitet. Speciellt de gasolgrillar som kostar vad en gasoltub kostar, vilket är ganska självklart.

Kan jag använda en elgrill inomhus?

Ja en elgrill fungerar utmärkt att använda även inomhus, vilket gör att du kan grilla på den oavsett om det regnar, snöar eller blåser storm utomhus.

Finns det kombinerade kol- och gasolgrillar?

Ja det finns några grillar som fungerar både med gasol och kol, vilket kan vara bra för dig som inte har tillräckligt med plats för en av varje.

 

Villanytt tipsar!

Tänk på att hålla dig uppdaterad med vad som gäller kring eldning i din kommun. Beroende på klimatet kan det ibland råda eldningsförbud. Läs mer om vad som gäller på MSB.se samt Din Säkerhet.se

Massor av smarriga grillrecept hittar ni på Köket.se.

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad här.

Annons