Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 16 mar 2020

Spännande och abstrakta målningar

Det är ljuset i naturen och även det inre ljuset som är inspirationskällor till konstnär Maria Montelius-Grifos målningar. Hon målar med en drömsk och meditativ känsla. Tittar man länge på tavlan, och håller kvar blicken, så framträder ofta figurer, landskap och olika gestalter i tavlan. Hon försöker att väcka betraktarens egen fantasi med sin konst och vill att målningarna skall skänka harmoni, ljus, balans och inre glädje. Hon skapar sina konstverk på den egna gården, Oscarsgården, som ligger i Mjöhult i Kullabygden.

Hon är född och uppvuxen i en konstnärsfamilj så det föll sig ganska naturligt att Maria började måla. Hennes mamma arbetade som textilkonstnär och hennes pappa som scenograf på Göteborgs stadsteater så den kreativa ådran fanns verkligen i familjen. Intresset för konsten och konstnärskapet tog över snabbt och hon har i princip målat hela sitt liv. På 70-talet var motiven ofta gamla vackra hus som föll offer för rivningshysterin. Då jobbade hon också mycket med koppargrafik och experimenterade mycket med färg, form, linjer och olika material. På senare tid har det blivit mer och mer måleri och där hon målar i olja uteslutande med kniv.

-Jag använder aldrig penslar och mina målningar är ljusa och nästan lite transparenta. Många som målar med kniv lägger ofta på ganska tjockt med färg. Jag gör precis tvärtom, jag använder kniven och skrapar och lägger på tunna lager med färg för att få fram ljuset i målningen och på det sättet nästan få en akvarellkänsla, berättar Maria.

Meditationen, naturen, och ljuset ligger till grund för att hennes kreativa sida skall få flöda. Olika ljusdagrar ute bland träd och grönska, bildar intryck som sedan blir till otroliga målningar med en enorm känslighet. Hennes konst är abstrakt och hennes målningar består ofta av cirkulära, lite suddiga föremål, som ger en mycket lugnande och meditativ känsla. En målning man skulle kunna ha över sin säng, eller mitt i ett rum, för att skapa perfekt harmoni och balans. Maria målar också uteslutande när hon är på gott humör, för det hon vill förmedla är ju glädje och positivitet.

-Väldigt många som ser mina målningar blir berörda på något sätt och känner sig upplyfta och tycker att stressen rinner av dem och att de blir positivt påverkade. Och det är ju det jag vill, att man skall må bra tillsammans med min konst, säger hon.

Det finns många järn i elden för Maria och vid sidan om sin konst är hon utbildad kristallterapeut och driver en skola inom kristallterapi. Dessutom har hon tillsammans med sin man och dotter de senaste elva åren, drivit en mycket uppskattad italiensk restaurang hemma på gården. Nu kommer de dock att ändra verksamheten och bygga om restaurangen till ett konstgalleri, Galleri Oscar.

-Drömmen har ju alltid varit ett konstgalleri, så nu håller vi på med det, ler Maria.

Ifall du vill kika och inspireras av hennes konst kommer hon att delta i Nordvästskånes konstrunda NVSK, som pågår under påsken 10 – 19 april. Där kommer hon under långfredagen att ha vernissage i sitt nybyggda konstgalleri Oscar. Så ta chansen och åk förbi och titta!

 


Medlem av KRO

 

Text: Linda Johansson

Annons