Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 24 maj 2024

Rätt kajak gör paddlingen roligare

Intresset för att paddla kajak är stort. Mixen av motion, äventyr och naturupplevelse är oslagbar samtidigt som man kan uppleva öar, åar och stränder som bara är tillgängliga för paddlare. James Venimore på 30-årsjubilerande Kajaktiv förklarar hur valet av kajak gör paddlingen roligare.

Spelar valet av märke någon roll?

– Olika kajaktillverkare använder olika plastmaterial, tekniker och temperaturer i gjutningen. Det påverkar kajakens styrka, ytans reptålighet och annat. Om man väger samman alla faktorer så är märket Prijon ett klokt och prisvärt val. Dess material kan repareras, modellutbudet är stort och du får bra tillgång till utrustning och reservdelar. Det gör att du kan använda den mycket länge, eller sälja den till ett bra andrahandspris senare, förklarar James på Kajaktiv.

Välj modell efter aktivitet

I valet av modell bör man utgå från vilken typ av paddling man främst ska ägna sig åt. Olika former ger olika egenskaper.

– Om exempelvis stabilitet och trygghet är viktigare än snabbhet så är en Prijon Touryak idealisk. Du kan välja mellan 4,7 och 5,3 meters längd beroende på hur stor du är, och den anpassningen gör paddlingen lättare. Touryak är en lämplig instegsmodell men många använder den i många år. Är man däremot en hängiven havskajakpaddlare som söker lite mer snabbhet och lättare glid, och ofta lyfter upp kajaken på takräcket, så rekommenderar jag en Prijon Prilite Marlin. Trots att den är 5,3 meter lång så är den mycket lätt, säger James på Kajaktiv.

Paddlare med erfarenhet eller god balans som älskar att göra långa turer på kusten uppskattar smalare modeller, eftersom det minskar motståndet och ökar snabbheten.

-Ja, därför är modellen Prijon Seatron 520 GT ett mycket populärt val för havspaddling här på västkusten. 

Åar, älvar och strömmar

Att paddla i strömmande åar och älvar, är mycket älskat och upplevelserikt.

-Absolut, instämmer James på Kajaktiv. Då bör man välja en kortare kajak, för då blir det lättare och svänga, välja strömfåror och väja för hinder. I åar varierar djupet mycket så man behöver en modell som lätt glider av grund och stenar. Den modell som uppfyller alla de önskemålen är Prijon HTP Enduro. 

Att Enduro har stora lastutrymme för klädombyte eller camping är också värdefullt. För åar inbjuder till långa turer och att bli lite nedstänkt är en del av leken.

När Villanytt bläddrar bland modellerna på kajaktiv.se så noterar vi att många av havskajakerna har rodersystemet Luxus.

-Ja, det är ett av de mest uppskattade rodren bland kajakälskare, eftersom det ger tydlig styrning och har pålitlig mekanik.

 

Text: Tom Swales

Annons