Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Mat & Dryck 19 dec 2022

Nytt festbubbel med ”den nordiska citronen”

Få svenskar känner igen rosenkvitten och dess frukter, som liknar ljust gulgröna äpplen, men har en skarp syrlig smak. Dess citrus-liknande egenskaper och unika smak sätter bland annat karaktären i de nya mousserande festdryckerna, från svenska Omiopi. Alexander Neumann, upphovsman till den bubbliga rosenkvitten-drycken, lär oss mer om Nordens citron.

Alexander Neumann förklarar att rosenkvitten utvecklar särskilt fina egenskaper i nordiskt klimat.

-När jag var barn och hälsade på mina farföräldrar i Tyskland, så bjöd de ofta på mat och dryck som smaksatts med rosenkvitten. Men i Sverige är det sällsynt att man nyttjar den fantastiska smaken och näringsämnena. I teorin skulle mer svensk odling av rosenkvitten kunna göra oss mindre beroende av importerad citron.

Olika arter har olika kataraktärer, och Alexander valde de tre arterna Rasa, Darius och Rondo, för att få rätt balans i Omiopis festdryck. Enligt matskribenten och sommelieren Carolina Soudah är den ”torr, syrlig och perfekt som alkoholfri mousserande apertif. Men även som alternativ till vitt vin när man njuter av lätta rätter”. Smaken beskriver hon som ”toner av citrus, äpple, druvor och stenfrukt”.

-Vi har även tagit fram en version där rabarber fått medverka. Det ger ytterligare en dimension, och är också ett exempel på en nordisk smak, som borde nyttjas mer.

Väcker nyfikenhet

Än så länge har den mousserande drycken av rosenkvitten bara hunnit upptäckas av några få restauranger, kaféer och barer, som tagit in den på menyn. Den finns ännu inte i butiker, men förpackningar om sex buteljer kan beställas direkt från tillverkarens hemsida. Det är alltså en relativt exklusiv och begränsad produktion, som väcker nyfikenhet, berättar Alexander:

-Ja, många vill bjuda middagsgäster på något speciellt, överraskande och nytt. Nya smaker och upptäckten av en obekant nordeuropeisk frukt, drar direkt i gång nyfikna samtal. Det blir en isbrytande snackis, där allas upplevelse kopplas till personliga smakerfarenheter, minnen och referenser.

Alexander beskriver för Villanytt hur drycken tillverkas under delvis hantverksmässiga former och med traditionella kunskaper.

En välgörande svensk doldis

Det är inte omöjligt att någon av läsarna ovetandes har rosenkvitten i sin trädgård, och beundrar dess blommor men avfärdar frukterna som sura odugliga äpplen. Men, den vaxartade ytan och det annorlunda kärnhuset, avslöjar att det är en helt annan frukt. Rosenkvitten är besläktad med den japanska äkta kvitten.

– Rosenkvitten är full av antioxidanter, som exempelvis c-vitamin. I vårt nordiska klimat utvecklas smakerna mer, då frukten får mer ljus och tid på sig att utvecklas. Och tillverkningen sker under så hållbara former att vår mousserande dryck nominerades till Änglamarkspriset förra året, avslutar Alexander.

Text: Tom Swales

 

Annons