Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trappor 5 feb 2023

Nya räcken ger trappan nytt liv

När du renoverar eller gör om därhemma, ta en extra titt på trappan: kanske kan nya trappräcken och ledstänger kan bidra till en spännande ny stil? Axel Holm på Hagen Design berättar om fördelarna med ett trappräcke i stål.

Ett trappräcke och en ledstång till en trappa är i första hand där för sin funktion: För att ge stöd och säkerhet till alla som går upp ner för trappan, lite extra förstås för våra äldsta och yngsta som kan ha svårt med balansen. I många hus är trappräcke och ledstång något som liksom bara finns, som vi inte närmare tittar eller tänker på.

– Så är det, men tänk igen! Trappan har ofta en central placering i ett hus, och trappräcke och ledstänger kan vara både spännande och tongivande inredningsdetaljer i ett rum. De kan ackompanjera och förstärka den stil du vill ha, men också bidra med sin helt egna prägel, säger Axel Holm på Hagen Design, med måttbeställda trappräcken och ledstänger i stål som specialitet.

Byt räcket, spara trappan

Det vanligaste materialet för trappräcken och ledstänger är utan tvekan trä, men de senaste åren har metall blivit allt populärare, oftast stål eller aluminium, ibland med inslag av glas. För dig som ska renovera därhemma eller kanske bara vill göra om lite, fräscha upp och hitta en ny stil, så kan nytt trappräcke och nya ledstänger i metall vara ett intressant alternativ.

– Istället för att byta ut en hel gammal trappa i trä, låt själva trappan vara kvar och byt ut trappräcke och ledstänger till något nytt. Stål som material passar ihop med många stilar, men kan också verkligen ge lite udd till dig som vill modernisera.

Därför är stål elegantare

Axel Holm lyfter fram en viktig anledning till att ett stålräcke ofta känns lite elegantare och exklusivare:

– Det har helt enkelt att göra med de olika materialens täthet, stål är ju hårdare än trä. Ett räcke i trä behöver vara ganska tjockt för att bli stabilt, medan ett stålräcke kan vara tunnare och mer smäckert. Det gör det också lättare att passa in på trånga ytor samtidigt som det ger en lättare, luftig känsla.

Enligt Axel väljer de flesta stålräcken och ledstänger i svart eller vitt, men vilka färger som helst går att få hos tillverkare som inte arbetar industriellt.

De vanligaste valen vad gäller designen står mellan ett räcke med stående eller liggande stänger samt mellan en slät eller en rundad ledstång.

– En ren smaksak, med undantaget att du inte bör ha liggande stänger om du har små barn hemma och med risk att de kan klättra på dem. De flesta kunder idag vill ha en ren och avskalad design, men jag gör gärna mer utsmyckade arbeten med dekorativa detaljer också, säger Axel Holm, som även designar bord och lampor i svart stål.

Text: Tobias Christoffersson

Annons