Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 2 okt 2022

Ny tapet dämpar ljudmiljön inomhus

Obehaglig akustik och störande ljudmiljö skapar stress, samtidigt som det hindrar både koncentration och avslappning. När våra vardagliga ljud i hem, kontor, klassrum och kaféer reflekteras mot hårda ytor så accelererar efterklangen till internbuller. Villanytt tittar närmare på en effektiv akustiktapet som nu lanseras i Sverige, och som i tester reducerade efterklangen med nästan sjuttio procent.

Vardagen är fylld av ljud från röster, musik, stolar som flyttas, TV:n, hushållsmaskiner, redskap som hanteras, lekande barn, slamrande bestick, susande ventilationssystem, datorer och mycket annat. Den störande upplevelsen av dessa ljud försvinner om dess efterklang reduceras. Heidi Hartikainen, vars måleriföretag Selgis lanserar den nya akustiktapeten, förklarar dess största fördelar:

-Tack vare dess unika ytstruktur så sänks fortplantningen av oljud effektivt, utan att begränsa rummets estetiska upplevelse. Visuellt är man helt fri att välja inredningsmönster, designs och motiv. Heidi visar flera exempel på sajten www.awallswe.com och hon tillägger att man även kan beställa tapeten med helt egna bilder.

Den som tidigare har velat dämpa störande akustik i lokaler har bara kunnat välja bland heltäckande mattor, bullerdämpande takskivor och akustikpaneler på väggarna. Men, dessa har en stor påverkan på interiörens look, som också begränsas. Det är ju långt ifrån alla miljöer där mjuka mattor lämpar sig, och akustikskivor i taket hemma ger lätt en trist kontors-känsla, samtidigt som de ofta sänker takhöjden. Just i tak är akustiktapeten, som bara är 2,2 millimeter tjock, revolutionerande jämfört med andra takprodukter.

-Ja, och akustikpaneler på väggarna är ju dessutom så tjocka att de minskar rummets storlek, tillägger Heidi.

Goda resultat i mätningar

När Heidi Hartikainen och hennes medarbetare målar och sätter tapeter i bostäder, kontorsmiljöer, restauranger, skolor, gym och butiker så berättar uppdragsgivarna ofta att ljudmiljön är problematisk.

-Ja, men när vi väl fått upp den nya akustiktapeten så har hela atmosfären blivit behagligare och mjukare. Samtidigt har kunderna verkligen uppskattat möjligheten att välja passande stil och färger.

Det tillverkande och utvecklande företaget, som Selgis samarbetar med, har låtit göra mätningar av den bullerdämpande effekten. Heidi ger oss exempel ur mätningarna:

-Efterklangstiden minskade från 1,2 sekunder till endast 0,4, vilket får en mycket stor effekt på hur vi människor upplever ljudet. I synnerhet dämpas skrammel från högfrekventa ljud rejält.

Generellt är rekommendationen att aldrig låta efterklangen vara längre än 0,6 sekunder i klassrum, bostäder och kontorsmiljöer. Lägre är definitivt en fördel, men i verkligheten ekar oljuden tyvärr betydligt mer.

Anpassade våder

Eftersom diskanter och höga ljudfrekvenser är särskilt besvärande för folk med hörselapparat, så antar Villanytt att akustiktapeten kan få god effekt i äldreboenden.

-Många har även längtat efter en sådan här lösning i sina hem. Och den är enkel att sätta upp för en vanlig hemmafixare. Man får vådlängderna färdigkapade efter den vägghöjd man anger vid beställningen. Vådernas bredd är 145 centimeter, och det kan låta mycket, men eftersom akustiktapeten är styvare än vanliga tapeter så är den lätt att hantera, avslutar Heidi.

Instagram: @awall.swe

 

Annons