Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi 8 mar 2023

Möjligt låna trots anmärkning, men till hög ränta

Även om man tidigare har ådragit sig en betalningsanmärkning så finns en bred skara av långivare som välkomnar dig som kund. De ställer dock krav på att du nu kan visa upp en ordnad ekonomi och att du inte har kvar några skulder till Kronofogdemyndigheten. Men att ta lån med betalningsanmärkning i ryggsäcken är ofta villkorat med höga räntor och hårda villkor, vilket här tittar på.

Även om många långivare erbjuder lån till betalningsanmärkta kunder så krävs att anmärkningarna är gamla. Låneansökan bedöms alltså utifrån din nuvarande status och kreditvärdighet, vilket kan vara tacksamt. I synnerhet om du numera har god betalningsförmåga, men gamla anmärkningar gör det svårt att få vanliga lågräntelån. Generellt så kan du räkna med höga räntor, men genom att jämföra och agera genomtänkt så kan du ändå hitta vissa privatlån med räntor och avgifter som är rimligare än andra. 

Bråttom är dyrt, tålamod blir billigare
Om du behöver pengar snabbt, exempelvis för att du plötsligt ställts inför en akut och oundviklig utgift, så kan du räkna med att alla snabblån har hög ränta. De kan Villanytt bekräfta efter att vi har gått igenom en mängd erbjudande från långivare, som har dörren öppen för betalningsanmärkta kunder. De mest extrema räntorna som redaktionen hittar ligger på uppemot 74 procent. De ska dessutom återbetalas inom ett par månader så de ska endast användas i akuta situationer, eller när ett högst lönsamt och brådskande köp- eller investeringstillfälle erbjuds.

Hög ränta bör visas tydligt
De snabba lånen som erbjuds kunder med äldre betalningsanmärkningar är i de allra flesta fall så kallade högräntelån. Till vår glädje så noterar vi ändå att räntan visas tydligt, så att ingen av misstag tar onödigt kostsamma lån. Men det är lika viktigt att även granska de övriga villkoren, som också kan innebära fler avgifter. På plussidan ligger den snabba handläggningen: En snabblåneansökan per sms kan leda till att pengarna ligger på ditt konto redan om en timme. I detta ligger såklart även stora risker, för den som lätt faller för frestelser. 

Från sex procent, med anmärkning
Har man möjlighet att vänta på utbetalningen i ett par dagar så finns betydligt billigare privatlån att hitta, även med betalningsanmärkning i ryggsäcken. Vi hittar lånerbjudanden vars räntespann börjar nere på sex procent, för långivare med betalningsanmärkning. Det är betydligt billigare än snabblånen, men ändå dyrare än de traditionella bankernas privatlån. Så, det allmänna rådet att först kontrollera lånemöjligheterna hos någon av de större, kända, äldre och traditionella bankerna. Om din betalningsanmärkning är tillräckligt gammal, skulder till Kronofogdemyndigheten är betalda och din ekonomi har varit stabil länge så finns chansen att du välkomnas som lånekund. Om inte, så finns flera alternativa lånemöjligheter på jämförelsesajter som exempelvis dittlån.se.

 

Text: Redaktionen Villanytt

Annons