Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Vin utvecklas bäst i stabil miljö, jämn temperatur och god luftfuktighet. För den som inte har en isolerad källare kan en vinkyl vara en bra lösning. Vi vände oss till expertisen och Martin Blidberg på Stenlundsgruppen för goda råd när det kommer till vinlagringslösningar.
Först och främst, måste viner lagras i en vinkyl eller vinkällare?
– Nej, det behövs inte för att vinet ska må bra. Det som är viktigt är att temperaturen är stabil. En källare kan fungera om rummet är isolerat, säger Martin Blidberg som driver sajten Vinlagring.se.
Jämn temperatur
Ja, den stabila temperaturen är a och o. Om en källare har säsongssvängningar där det är 16–17 grader på sommaren och 12 grader på vintern – inget problem. Men kortare svängningar varje vecka får det inte vara.
– Tänk på Frankrike, där har man inga kylsystem. Men där är svängningarna inte så stora som i Skandinavien, säger Martin.
Så vilken temperatur ska vinet ha? Här finns många läror och tankar. Men Martin lagrar själv vid 12 grader oavsett om det är rött, vitt, rosé eller champagne.
– Mellan 12–16 grader är en tumregel. Ska ditt vin ligga länge och lagras rekommenderas lägre temperaturer då utvecklingen ska gå långsammare. Lagrar du vin i max 5–8 år är det inga problem för vinet att ligga mellan 14–16 grader då utvecklingen går snabbare. Och kom ihåg, olika temperaturzoner i en vinkyl har inte med lagring att göra. Det handlar om hur kallt du vill servera vinet. Många har därför både en vinkyl för lagring och en servering.
Viner man är rädd om
Dyrgripar som ska ligga till sig under decennier måste man vara rädd om. Här är temperaturregleringen ännu viktigare. Ju varmare temperaturen är, desto fortare utvecklas vinet.
– Samlarobjekt, kan peaka efter åtta år och utvecklar nya smaker. Men ska vinet bara förvaras under ett år behövs ingen vinkyl.
Välja vinkyl
De vanligaste frågorna Martin får är hur många flaskor skåpet kan rymma och om det ger ljud ifrån sig. Men det viktigaste att tänka på är vinkylens komponenter.
– Det vi tittar på är kompressorn för vibrationen. Du vill inte ha ett vin som vibrerar, då förstörs vinet. En annan sak som är viktig är fläktarna i skåpet och att det finns ett luftflöde. Luftflödet är jätteviktigt för luftfuktigheten. Dåliga fläktar kan ge en ojämn temperatur, det får inte hända.
Martin fortsätter:
– Om du köper en kvalitetsprodukt kan du placera skåpet hur du vill men tänk på luftgenomströmningen. Om det finns ett galler i botten har kylen en fläkt, och då kan du bygga in skåpet. Annars måste värme släppas ut där bak.
Flexhylla av naturmaterial
När det kommer till utrymme är det viktigt att se över avståndet mellan hyllplanen samt om de är utformade för de lite bredare flaskorna.
– Välj en flexhylla som kan möta dina förväntningar och behov, även om dina intressen förändras över tid. En kyl för Bourdeaux-viner kan ta 150 flaskor, om det är Champagne ryms bara 80–90 flaskor.
En annan sak att titta närmare på är hyllans material. Om Martin får välja vill han rekommendera deras Vigneron-kylar som har ett genomtänkt hyllsystem helt i naturmaterial.
– Vigneron-hyllan är tillverkad av obehandlat trä. Ett hyllsystem i plast eller lackat trä kan påverka och smaksätta vinet.
Dags för vinkällare
Ska du investera i en vinkällare eller vägg med glas och kyla, är det viktigt att göra det korrekt, menar Martin. Det är komplext, man bör se det som ett stort kylskåp och välja de bästa kylskåpsaggregaten.
– Rummet ska vara tätt, det är viktigast. Ibland är det bara gips och då måste man bygga något som håller tätt. Mitt tips är att om du ska göra det själv, läs på ordentligt innan. Om inte, välj rätt partner med omsorg, en som vet vad de håller på med. På Stenlundsgruppen jobbar vi inte med vitvaror, utan med vinlagringslösningar, avslutar Martin Blidberg.
Text: Eva Rydinger