
Inredning | Livsstil 15 mar 2025
Under de senaste 3–4 åren har gin trendat som en raket bland konsumenter, dryck- och matinfluencers. Vad beror det på? Frågan går till Emil Lydén, grundare av småländska Lydén Distillery, en av de hantverksmässiga gintillverkarna som inledde den nya vågen.
En del av förklaringen till svenskarnas moderna nyfikenhet på gin, beror på det nya utbudet av smaker och karaktärer från svenska småskaliga tillverkare. Emil Lydén, på Lydén Distillery, förklarar:
-Intresset för svensk hantverksgin handlar inte bara om att den är tillverkad i Sverige. Det kan också handla om intressanta smaker och råvaror med koppling till Sverige, eller var i landet ginet produceras. Vi använder exempelvis lingon, för att få fram en av våra karaktäristiska smaker. För svenskar kan lingon ge igenkännbara smaktoner, medan folk från sydligare länder upplever bäret exotiskt, med en spännande smak. Lingon är ett utmärkt komplement till enbären som utgör smaken i all gin.
En annan faktor som kan medverka till smaken är lagring på träfat. Generellt kan gintillverkare välja fat av olika träslag, åldrar, helt oanvända eller fat som tidigare lagrat drycker och därmed påverkar smaken. Emil berättar om Lydén Distillerys val av fat:
-Vi lagrar vår Cask Gin på nytillverkade fat, så att inga tidigare smaker ska sätta prägel på ginet. Faten är av småländsk ek som kan ge gin en unik och komplex smakprofil vid lagringen. Svensk eks täta struktur och högre halt av tanniner tillför kryddiga och jordnära toner. Det förstärker ginens karaktär utan att dominera, vilket skapar en balanserad, djup och elegant gin.
Internationella priser till svensk gin
Det är inte bara i Sverige som intresset har ökat för svensk och hantverksmässigt framställd gin, så kallad ”craft gin”. Lydén Distillery har tilldelats flera guldmedaljer i de internationella tävlingarna och World Gin Awards har korat deras London Dry Gin och Matured Gin som världens bästa. Emil nämner även några andra stilar av gin:
-Navy Gin är den starkare typen av gin, och vår egen har femtioåtta procent alkohol. Trots det är den len och kan avnjutas precis som den är, även om huvudsyftet är att ge extra boost i cocktails. En annan intressant stil på gin är Old Tom Gin, som är en sötare gin än London Dry. Sötningen kan ske med socker men även andra naturliga sötningsämnen kan användas. Sötman lyfter fram smaker och gör ginet mjukare.
Den nyväckta kulturen kring gin märks tydligt i de många nya drinkrecepten som delas på bland annat Instagram. Men klassikerna, Dry Martini och Gin Tonic, är kanske fortfarande de mest kända.
Ett hantverk
Craft gin, eller hantverksgin, utmärks av att tillverkningen sker småskaligt och ”hands-on” av entusiaster, ofta med en kreativ upptäckarlust för nya smaker. Emil på Lydén Distillery:
-Ja, vi gör allt för hand. Hantering av råvaror, destillering, buteljering då flaskorna fylls och korkas och även etiketterna sätts på för hand. Dessutom har alla flaskor sitt unika batch- och flasknummer. Då får vi full kontroll genom hela processen, och det här är vår tolkning av hur en svensk hantverksgin smakar.
Text: Tom Swales