Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 19 jul 2024

Ukrainska viner för den goda smaken och saken

Ta hem en buffé av ukrainska viner till sommarfesten, både för ukrainarnas och vinernas skull. Jan-Erik Bäckfors på Grapeskin Wines, vinimportör av georgiska och ukrainska viner, tipsar om rött, vitt och bubbel som förenar njutning med den goda saken.

Utmaningarna i Ukraina finns där av förklarliga skäl. Trots det satsar landet på att utveckla sin vinindustri och landet gör sig nu ett namn på den internationella vinkartan. De ukrainska vinerna finns än så länge bara på Systembolagets beställningssortiment men Jan-Erik Bäckfors hoppas att de snart har en självklar plats på hyllan. Om inte annat så för ukrainarnas skull.

– Ukraina har de bästa förutsättningar rent klimatmässigt för att producera fina, välgjorda viner. När landet nu bygger upp sin vinindustri höjer man kvaliteten för att kunna möta den kräsna marknaden utanför landet, säger Jan-Erik Bäckfors.

Villa Tinta – vitt och rött

Jan-Erik berättar att Grapeskin Wines rödvin Villa Tinta med druvan odessa black är ett klassiskt grillvin med mycket fruktighet, svarta vinbär samt en fin ek- och vaniljton och en lång eftersmak.

– Även vårt vita vin Villa Tinta, en klassisk gewürztraminer, kan jag rekommendera. Den har en hög syra-nivå och är mer åt det torra hållet. Perfekt till kallrökt lax, rökta räkor eller en sallad. Eller varför inte prova Tintarella Brut som passar väl för sommarens fester. Den har fina dofter av äpplen och päron och är ett perfekt sällskapsvin.

Ukrainas stora druva – Odessa black

Även om Ukraina, liksom Georgien, är vinets vagga odlar Ukraina sina druvor på ett mer konventionellt sätt än Georgien med sina traditionella qveris. Druvorna är också mer av de vanliga druvsorterna som till exempel cabernet sauvignon. Men en landstypisk druva är odessa black, som lämpar sig väl för lagring och eleganta viner.

– Odessa black är en klon av cabernet sauvignon och alicante bouchet som utvecklades på 40-talet. Det är en blå druva men som inte är vit eller genomskinlig i köttet utan röd, vilket ger viner som är väldigt mörka och bäriga. Som jämförelse kan nämnas en kraftfullare cabernet sauvignon eller syrah.

Vinodling i Bessarabien

Grapeskin Wines tar hem viner från Bessarabien, ett område som gränsar till Rumänien, Moldavien och Odessa. Området lämpar sig väl för vinodling, det är torrt samtidigt som sjöar ger fukt till druvorna.

– Området ligger relativt norrut, men är varmt. Breddgraderna motsvarar norra Frankrike eller södra Tyskland, avslutar Jan-Erik Bäckfors.

Text: Eva Rydinger

Annons