Ekonomi | Lån/Försäkringar 2 dec 2024
Ett sätt att frigöra kapital är att sälja villan och bo kvar som hyresgäst. Intresset för den möjligheten växer, enligt Niklas Bauer på tjänsten Lisahem.se. Verksamheten erbjuder sig att bli din hyresvärd efter att de betalat dig för huset – en relativt ny möjlighet som Villanytt tittar närmare på.
Vi ber Niklas Bauer, på Lisahem, berätta vilka fördelar som lockar husägare att övergå från ägare till hyresgäst i samma villa?
-För somliga handlar det främst om att frigöra kapital som ska investeras i exempelvis ett nytt villabygge, ett eget företag eller någon annan dröm. Andra vill slippa ansvaret som husägandet innebär. Exempelvis reparationer, underhåll, otryggheten med att både fastighetsvärdet och låneräntorna går upp och ner. Gemensamt med alla är att de älskar sitt hem och trivs med grannskapet. Man värnar om barnens skola, familjens vänkrets och möjligheterna i närheten.
När köpesumman betalats ut och man övergår till att hyra så fortsätter man sköta ”sin” trädgård, klippa gräs, kratta löv, skotta snö och betala hushållets el- och vattenförbrukning. Men underhåll och reparation av fastigheten ligger på hyresvärden.
Skiljer sig från hypotekslån
En stor skillnad jämfört med hypotekslån är att erbjudandet från Lisahem inte är ett lån, utan ett köp med efterföljande uthyrning. Och medan hypotekslån främst vänder sig till pensionärer så välkomnar Lisahem alla åldrar. Konceptet är relativt nytt i Sverige, åtminstone som en strukturerad satsning, men har länge varit vanligt i USA och en del europeiska länder.
– Om en husägare vill sälja så erbjuder vi att köpa för ett rådande marknadspris, och ett hyresavtal helt enligt den reglerade hyreslagen. Eftersom verksamheten siktar långsiktigt på rollen som hyresvärd, så är planen inte att sälja husen så fort marknadsvärdet stigit. En stor trygghet för hyresgästerna är att de alltid har återköpsrätt till sitt hus, förklarar Niklas Bauer.
Så går det till
I korthet går det till så att en intresserad husägare fyller i intresseanmälan och uppgifter om huset på lisahem.se. Kort därefter kontaktas husägaren och får då ett preliminärt erbjudande, utan bindning. Om förslaget låter rimligt så överenskoms att en besiktningsman och Lisahems representant gör ett hembesök för att fastställa fastighetens status, värde och eventuella behov. Därefter får husägaren ett definitivt erbjudande att ta ställning till. Niklas Bauer:
– Många tycker möjligheten att få ut värdet i pengar och samtidigt leva kvar i huset har varit fantastisk. Under startperioden har cirka femtio husägare genomfört affären, främst i Stockholm, men nu ska vi gå ut bredare.
Text: Tom Swales