Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 20 jan 2025

Så sätter du sting på maten

Vill du trigga endorfinerna och uppleva sting och hetta?  Då ska du käka chili. Enligt mathantverkaren Arnica Bäckström från Northern Chili förhöjer chili smaken på det allra mesta.

Arnica Bäckström har odlat egen chili i många år. Det började med att hon planterade några chilifrön, mest av nyfikenhet. I dag använder hon chili som smaksättning i både i mat och sötsaker och säljer det hon tillagar.

– Väldigt många rätter skulle bli bättre med lite chili i. Jag använder det till och med i mina köttbullar. Det ger ytterligare en smakdimension, säger hon.

Passion är ordet som bäst beskriver hennes förhållande till chilin.  Hon föreläser om chili och hur den odlas bäst, ordnar smakprovningar och chiliätartävlingar.  Men först och främst tillverkar hon ätbara produkter som alla har det gemensamt att de är smaksatta med chili. Heta såser som sätter piff på den tristaste måltid, sötstarka marmelader som passar perfekt till ostbrickan, chutney och chilisalt som goda tillbehör. Men också kakor och godis som fudge, kola och chokladpraliner.

Gynnar små odlare

En stor del av det hon använder i sin tillverkning har hon odlat själv. Vid inköp av andra råvaror prioriterar hon hög kvalitet, köper gärna lokalt eller svenskt om det är möjligt, helst ska produkterna vara både ekologiska och rättvisemärkta.

– En stor del av de exotiska frukterna vi använder köper vi direkt från odlaren via Crowdfarming för att på så sätt gynna små odlare även i andra länder. Det är odlare i Europa som har en ekologisk produktion. Ibland köper vi även svinnsmarta produkter för att ytterligare undvika att belasta jorden och utarma dess resurser.

Het eller mild

När Arnica Bäckström står på olika marknader och säljer sina produkter får hon ofta frågan vilken som är den starkaste chiliprodukten hon har.

– Jag kontrar alltid med att fråga vilken typ av mat de ska ha den till. Mina såser är ju tillverkade utifrån smakvisioner och inte utifrån hettan i sig.

För den som trodde att chili bara är en enda smak har fel. Det är en mångsidig krydda. Det finns de riktigt heta varianterna. Men också jättemilda sorter som ger smaken av chili, fast utan det starka.

Det var när Arnica upptäckte en chiligrupp på Facebook som hon insåg att det inte bara fanns hundratals chilisorter utan tusentals. 

– Den ena är både godare och vackrare än den andra, säger hon.

På frågan om hon inte tröttnar på smaken av chili kommer svaret blixtsnabbt:

– Aldrig!

Text: Carolina Carpvik

Annons