Functional foods är naturliga livsmedel som också är hälsofrämjande – mat för ett friskare liv kort sagt. Kostrådgivaren Ulrika Davidsson berättar mer och tipsar om hur du själv med enkla medel kan komma igång och laga riktigt hälsosam mat.
Med functional foods eller på svenska mervärdesmat menas ”naturliga livsmedel som innehåller biologiskt aktiva ämnen, som ger en kliniskt bevisad och dokumenterad hälsofördel när det gäller förebyggande eller behandling av kroniska sjukdomar eller symptom”.
Mat för ett friskare liv
– Tänk dig ”läkande” livsmedel som mättar, gynnar ditt immunförsvar, förbättrar din matsmältning och ger din hjärna en riktig boost. Mat för ett längre liv med bättre hälsa, säger Ulrika.
Ulrika Davidsson är en av Sveriges populäraste och mest erfarna kostrådgivare och matinspiratörer, och citatet här ovan är från hennes nya bok ”Functional foods – Mat för ett friskare liv” som kom ut i november.
Functional foods kan delas in i tio kategorier: 1) Antioxidantrik mat 2) Grön mat, vitaminer och mineraler 3) Fiberrika livsmedel 4) Probiotikalivsmedel 5) Prebiotikalivsmedel 6) Omega 3-rika livsmedel 7) Nötter och frön 8) Kryddor, örter och te 9) Benbuljong 10) Animaliskt protein.
– Grönkål, spenat och broccoli är antioxdantrika livsmedel, probiotika innebär ”goda” bakterier för din tarm och finns i bland annat yoghurt, kimchi och äppelcidervinäger – för att ta bara några få exempel.
Ulrikas 4 tips för din matlagning
– Jag tror att många vill äta hälsosammare och laga mer nyttig mat själva, men har svårt att få till det i vardagen. Här är mina fyra tips till hur du kommer igång!
1) Gör veckomeny för kvällens middagar.
– Planera veckans middagar så ligger du steget före och inte steget efter i vardagen.
2) Handla i förväg.
– Se till att handla i förväg, då blir matlagningen lättare och det blir svårare att falla för frestelser som färdigmat. Även om du inte planerat exakt maträtt, se till att ha bra livsmedel hemma som goda proteiner, ett par olika grönsaker, naturligt fett som creme fraiche, olivolja och ost: Då ger du dig själv möjligheten. Recept är lätt att hitta på nätet.
3) Gör alltid matlåda.
– Laga alltid så mycket att du har till matlåda för lunchen dagen efter. Du sparar tid och pengar på att inte äta ute eller välja dåliga färdiglösningar.
4) Undvik processat, välj naturligt, våga prova!
– Undvik ultraprocessade livsmedel och välj naturliga råvaror utan tillsatser istället. Dra ner på pasta, vitt ris och potatis: Ersätt med grönsaker och våga prova nya – det finns så mycket gott att välja bland!
Text: Tobias Christoffersson
FAKTA
Vem: Ulrika Davidsson
Gör: Kostrådgivare, kokboksförfattare, inspiratör och debattör
Bor: Delar tiden mellan nyrenoverat hus i Palma och lägenhet i Stockholm
Verksamhet: Ulrika har skrivit 40-tal kokböcker och driver sedan 7 år tillbaka även Ulrikas Kickstart AB som erbjuder digitala kurser och produkter inom hälsa och träning. Ulrika har coachat tusentals människor till en hälsosam livsstil.
Aktuell: Med boken ”Functional Foods – Mat för ett friskare liv”.
Läs mer om Functional foods: functionalfoods.se.
RECEPT
Kycklingbullar i gul curry
300 g kycklingfärs
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk färsk ingefära
2 msk korianderblad
salt och svartpeppar
1 tsk olivolja
200 ml kokosmjölk
15 g gul currypasta
2 tomater
1/2 gul lök
1/2 salladslök
korianderblad
Gör så här: 1. Lägg kycklingfärs i en skål. 2. Skala och finhacka lök och riv vitlök och ingefära. Finhacka koriander. 3.Blanda ner lök, vitlök, ingefära, koriander, salt och svartpeppar i färsen. Forma till bullar. 4. Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn kycklingbullarna ett par minuter. 5. Tillsätt kokosmjölk och gul currypasta och låt koka ihop i 10 minuter. 6. Skär tomater i klyftor. Skala och skär gul lök i klyftor. 7. Tillsätt tomat och lök i grytan med kycklingbullarna. Låt allt koka ihop i 5 minuter. 8. Häll upp i en serveringsskål. 9. Skär salladslök i tunna skivor och strö över grytan tillsammans med korianderblad.