Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Många läsare har en relation till de klassiska ljuskronorna och stakarna som formgavs och smiddes på Boda Smide under 60- och 70-talet. Nu när allt fler designintresserade upptäcker att järnet åter glöder så växer intresset för både de gamla och nya modellerna, som vi här tar en titt på.
Den som vill få in en touch av genuinitet i sin inredning bör titta på det mörka järnet med inslag av glas och ljuslågor, som varit karaktäristiskt för Boda Smide sedan sextiotalet. Fördelen med de tidlösa materialen är att de upplevs som lika självklara i dagens moderna interiörer, såväl som i antik-flörtande miljöer. En häftig pjäs som verkligen kan sätta prägel på hallen, lobbyn eller salongen är den 18 kg tunga ljusstaken Helicon. Med siluetten av ett smitt träd når den 134 cm:s höjd, och de hängande glasmedaljongerna reflekterar ljuset från tretton levande ljus. Med sin hamrade yta blir den en effektfull solitär skulptur, ståendes på golvet.
-Ja, den ritades av Bertil Vallien. Likt många av våra kända designers, har smedjan länge haft nära koppling till glasbruken, berättar Håkan Sundell på Boda Smide.
Ett elegant exempel på hur nutid och dåtid kan mötas i design är ljusstaken ”Båken”, handsmidd och designad hos Boda Smide. Med sin höga smala stam känns den både medeltida rustik och minimalistiskt modern.
Takkronor, svärta, glas
Två ljuskronor som säkert kan inspirera Villanytts läsare är modellerna SH 114 och SH 115, som smids på Boda Smide. De är formgivna på sextiotalet av hyllade designern Erik Höglund, i en imponerade modern stil. Mycket volym och uppemot 70 glasdetaljer, lika småländska som den smidda järnstammen och de många ljusarmarna i alla riktningar.
-Järnets särskilda mörka nyans kommer av hur vi glödgar, ytbehandlar och doppar godset i vårt speciella färgbad. Recept skrevs för sextio år sedan, och låter järnets egen karaktär skina igenom, förklarar Håkan Sundell.
En ljusstake som skulle platsa i såväl lantliga herrgårdar, som fjällstugor och i urbana våningar är Erik Höglunds ljusstake ”SH 26”.
-Många som inte känner igen den från förr upptäcker den nu med kommentaren ”skitsnygg”, medan andra glatt utropar ”det var länge sedan, nytillverkas de?”.
Smide med känsla trendar
Efter att produktionen varit ytterst begränsad under 2000-talet, så tändes lågan hos Boda Smide igen, och hammarslagen tätnade stegvis. Sedan i början av 2023 så har det satsats rejält, flera modeller är på gång, och intresset för smide i inredning växer. I synnerhet för det äkta, hantverksmässiga, synligt bearbetade järnet. Och allra särskilt alster med det nordiska formspråket som man hittar många exempel på från smedjan i Virserum. Den som besöker smedjan, utställningen och butiken får dessutom en upplevelse av historiska intryck, blandade med smedjans dofter och ljud.
Text: Tom Swales