Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 8 dec 2024

Kampen mot demens angår alla

Demenssjukdomar berör inte bara de drabbade och närstående. Det angår alla eftersom risken för att drabbas, både direkt och indirekt, ökar. Och när det händer inser man hur beroende demensforskningen är av allas bidrag. Liselotte Björk, ordförande för Demensförbundet, ger oss värdefulla insikter om demens.

Demens är ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomar som till exempel Alzheimers sjukdom, Parkinssons, Lewykropps-, frontallobs- eller vaskulär demens. Och Liselotte Björk understryker att ingen är sin sjukdom:

-Man är inte dement, lika lite som man är benbrott. Människor är demenssjuka eller drabbade av demens. Skälet till att vi behöver skilja på personen och sjukdomen är dels för att många skäms över hur demens yttrar sig. Många tycker det är pinsamt att plötsligt uppfattas som glömsk, förvirrad, upprepande, ha svårt att uttrycka sig eller utföra enkla saker.

Det är relativt vanligt att demenssjuka och anhöriga skyler över och hyschar ner kännetecknen i sociala sammanhang. Men då ökar man ju bara risken att tecknen uppfattas som din personlighet.

-Visst. Är man däremot öppen med att man har en demenssjukdom så blir ju kommunikation och umgänge enklare för alla parter. Och fler i omgivningen börjar då förstå att vem som helst kan drabbas.

Risken ökar

Att erkänna sjukdomen är också en förutsättning för att få hjälp.

-Det finns visserligen inte något vaccin mot demens eller medicin som botar sjukdomen. Men, forskningen ger oss ständigt ny kunskap om hur vi kan minsta risken att drabbas, och hur drabbade kan bromsa utvecklingen. Och med mer fler bidrag till Demensfonden kan forskningen och vården göra ännu mer, framhåller Liselotte Björk.

Varje år växer antalet drabbade, främst för att vi lever längre och då ökar risken för att demens hinner utvecklas. Prognosen är att dubbelt så många har en demenssjukdom om 25 år.

-Så risken ökar faktiskt att du och dina närstående insjuknar i demens. Och därför är ett stöd till Demensfonden också ett ökat skydd för dig själv.

Ingen självklar del av åldrandet

Bidragen till Demensfonden hjälper bland annat forskningen att utveckla bättre vård för demensdrabbade, men även jakten på botemedel och bromsmediciner. Dessutom stöds sökandet efter fler faktorer i människors livsstil som ökar risken, och som vi då kan undvika.

-Som ung kanske du tänker att demens är en självklar del av åldrandet. Men idag kan du faktiskt minska risken rejält för att drabbas. Tack vare kunskap som uppkommit genom mångas bidrag.

”Så minskar du risken för demens”:

  1. Följ de nordiska näringsrekommendationerna (samma som den typiska medelhavskosten).
  2. Träna och motionera.
  3. Träna hjärnan med läsning, nya lärdomar, korsord, sudoko.
  4. Umgås i social gemenskap.
  5. Akta dig för högt blodtryck och kolesterolvärde.

Annons