Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Behandling med rödljus är något som allt fler unnar sig. I synnerhet på vintern då vi knappt nås av solljuset. Att nordbornas intresse växer för att skaffa sig en egen rödljuslampa eller rödljusmask bekräftar också Nutrilight, den största svenska butiken för rödljusprodukter. För att få veta mer om rödljusets effekt så kontaktade Villanytt nutritionisten Fredrik Paulún, som skrivit boken ”Ljusrevolutionen”.
Fredrik förklarar vad rödljuset gör:
– Rödljuslamporna ska inte förväxlas med infrarött, utan det här specifika rödljuset arbetar med två av solstrålningens våglängder som är särskilt viktiga för kroppen. Strålningen responderar bland annat med våra mitokondrier som är nödvändiga för att kroppen ska kunna utvinna energi ur kolhydrater, fett och proteiner. Andra viktiga effekter är ökad produktion av adenosintrifosfat och antioxidanter, samt aktivering av enzymet cytokrom c-oxidas.
Vi lämnar latinet och grekiskan och frågar hur rödljuset påverkar användarna?
– Många som regelbundet använder sin rödljuslampa upplever förbättrad allmänhälsa, att huden föryngras, att smärtor och skador läker fortare, samt att de får färre inflammationer. Det kan jag själv bekräfta och jag njuter cirka tjugo minuter i skenet varje morgon, säger Fredrik.
Han tillägger att strålningen från en kvalitativ rödljuslampa kan nå ända in i benmärgen, om man belyser lårbenet. Och att det bidrar till ökad produktion av stamceller, vilket kan återskapa skadade vävnader.
Mot specifika problem
Fredrik tillägger att rödljuset kan göra särskilt stor nytta för de med vissa sjukdomar, ämnesbrister eller bristande funktioner.
-Många som har sköldkörtelproblem vittnar om stor förbättring. Och hela fyrtio procent som har Hashimotos sjukdom klarar sig utan mediciner, om de i stället använder rödljus. Och på vintern när vi knappt får strålning via solen, så skulle jag råda alla att unna sig rödljusterapi.
Hos svenska Nutrilight, som utvecklar och säljer rödljusprodukter, hittar Villanytt bland annat rödljusmasker, bordsstående rödljuslampor, större paneler och även handhållna lampor för punktbehandlingar. Där berättar de att ljuset även ökar kollagenproduktionen, vilket beskrivs som hudföryngrande, och att behandlingen även motverkar Rosea och Acne.
Nya lampor, gammal princip
Även om de nutida rödljuslamporna är effektivare, så utövades faktiskt en form av ljusterapi redan på 1800-talet, som jobbade med närliggande våglängder. Forskningen om hälsobetydelsen av ljus fick ny fart i tiden kring de första månfärderna, då man insåg kopplingen mellan kroppsfunktioner och olika ljusspektrum.
-Ljuset kan beskrivas som ett väldigt näringsämne. Och solstrålningens goda hälsoeffekt har ju människor upplevs i årtusenden.