
Genom att göra hemmet mer tillgängligt finns möjlighet att behålla självständigheten även om man får nedsatt rörlighet. Villanytt har pratat med Stella Linnhag på Bano Life som anpassar hem om hur det fungerar.
Ibland tar livet oväntade vändningar och det uppstår nya behov som inte fanns tidigare. Kanske har man blivit äldre eller fått en sjukdom som skapat en nedsatt rörlighet. Då kan bostadsanpassning vara ett sätt att kunna bibehålla sin frihet och självständighet.
– Bostadsanpassning innebär att man gör ändringar i hemmet för att öka tillgängligheten och funktionaliteten, berättar Stella Linnhag. Det kan till exempel handla om att bygga ramper, göra badrummet mer tillgängligt eller installera hjälpmedel som hissar eller stödhandtag.
Om man har en bestående eller långvarig funktionsnedsättning så kan man ansöka om bostadsanpassningsbidrag. Detta ger dig ekonomiskt stöd för att genomföra förändringar i hemmet.
– För att söka detta rekommenderar jag att kontakta din arbetsterapeut som gör ett intyg utifrån dina behov, tipsar Stella.
Badrummet i fokus
Stella berättar att Bano Life främst fokuserar på anpassning av badrummet. Mycket för att förändringar i just det rummet gör en sådan avsevärd skillnad för villaägaren.
– Det betyder jättemycket att kunna sköta sig själv. Det handlar om värdighet och integritet. Badrummet är ju ofta den mest privata zonen i hela hemmet. Där vill man kunna få vara ifred och klara sig själv så länge som möjligt.
De flesta som har behov av bostadsanpassning har svårt att stå upp eller röra sig, vilket innebär att det främst är den typen av hjälpmedel som tillhandahålls. Stella berättar om stödhandtag och liftar, men nämner också deras spol- och torktoaletter som passar bra för den som har svårt sköta sin intimhygien självständigt. Det finns flera varianter, bland annat en vändbar toalett med elektrisk höj- och sänkfunktion, som underlättar förflyttningar och anpassar sig efter användaren.
– Vi har även en bidésits som man sätter på en vanlig standardtoalett, det går snabbt och enkelt att installera och kräver ingen renovering av badrummet.
Skapar trygghet och tillgänglighet
Stella berättar att anpassning av hemmet kan underlätta för såväl vårdpersonal och anhöriga som för personen själv. Många gånger ger en bostadsanpassning en ökad trygghet, då exempelvis stödhandtag och liftar minskar risken för fallolyckor. Dessutom minskar exempelvis en spol- och torktoalett risken för att drabbas av urinvägsinfektioner.
Bano Life ser ett ökat behov av hjälpmedel och andra produkter för att göra hemmet mer tillgängligt. De flesta äldre vill kunna bo kvar hemma så länge som möjligt och bostadsanpassning kan göra det möjligt.
– Dessutom får man ofta mer energi till annat i vardagen om man har ett hem som är mer anpassat utifrån de behov man har, säger Stella. Kan man undvika de moment som är svåra att utföra själv har man snabbt förbättrat livskvaliteten.