Våra kroppar är gjorda för att vara i rörelse. Genom att vara fysiskt aktiva stärker vi vårt skelett och bygger muskler. Fysisk aktivitet bidrar också till att minska risken för sjukdomar och öka vårt psykiska välbefinnande. Det gäller alla, men det är framför allt viktigt för barn, för de vanor vi får med oss från barndomen påverkar hur vi gör som vuxna.
Organisationen Generation Pep arbetar för att alla barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Det handlar inte heller bara om rörelse och motion, utan även att ha goda matvanor för en hälsosam livsstil.
Carolina Klüft är verksamhetschef på Generation Pep och hon hänvisar till forskning som visar att de flesta barn och unga i Sverige idag rör sig för lite och äter för dåligt.
– Barn och ungdomar som rör på sig regelbundet blir gladare, får bättre koncentration och förebygger en rad livsstilsrelaterade sjukdomar. Framför allt den ökade stillasittande skärmtiden är en stor fara för barn och ungas hälsa.
Vad kan man då som förälder göra?
– Man kan framför allt hjälpa sina barn genom att själv vara en bra förebild, säger Carolina. Se till att få in rörelse tillsammans varje dag, till exempel genom att dansa en sväng varje kväll, gå eller cykla istället för att ta bilen, gör ett träningspass framför youtube och hitta en sport som ni gillar att göra tillsammans.
Idag finns stora skillnader mellan barn som växer upp under olika förutsättningar, så där kan andra instanser i samhället behöva hjälpa till. Generation Pep bidrar bland annat genom att kontinuerligt belysa frågorna och bedriva påverkan. De tar också fram verktyg som är kostnadsfria för olika verksamheter, som till exempel Pep Skola. Med det digitala verktyget kan skolor få stöd i det systematiska hälsoarbetet och skapa mer hälsosamma skoldagar för alla sina elever.
Men det handlar inte bara om rörelse. Vad vi äter påverkar också hur vi mår och kan förebygga framtida ohälsa.
– De flesta har idag en god kunskap kring vad kroppen behöver för att må bra, menar Carolina. De känner till att de bör äta mer fullkorn, fisk, frukt och grönsaker och mindre godis, snacks och läsk. Trots det äter de flesta till exempel ofta mjukt, vitt bröd och bara 4 av 10 anger att de ätit grönsaker varje dag den senaste veckan enligt Pep-rapporten som kom 2023.
Här kan man som vuxen se till att barnets matmiljö bidrar till en bra kost, som till exempel att skapa en sund matmiljö hemma med fokus på grönsaker, frukt och mat, där det är ”lätt att göra rätt”.
– Vänj ditt barn vid att dricka vatten som törstsläckare, servera grönsaker separat istället för ihopblandade och gör måltiden till en trevlig gemensam stund fri från skärmar är bra tips för föräldrar, tipsar Carolina. Och kom ihåg att du som förälder är ditt barns största förebild. För det går ju alldeles utmärkt att förändra sina rörelse- och matvanor utifrån sina förutsättningar som vuxen också, om man bara vill!