Engångsblöjor av naturmaterial som är mjuka och skonsamma mot ditt barns hud och samtidigt bidrar till att minska plast- och kemikalieanvändningen – jo, de finns. Filippa Lagerstedt, grundare av Bammies, berättar mer om fördelarna med växtbaserade blöjor gjorda av bambufibrer.
De finns sedan länge i USA och Australien, däremot knappt alls i Europa och i Norden först sedan ett år tillbaka: växtbaserade engångsblöjor som ger dig som miljömedveten förälder och konsument chansen till ett hållbart val.
– Blöjmarknaden har sett likadan ut i Sverige under väldigt lång tid, med ett fåtal stora märken, jag tror det har hämmat innovationen. Vi har vant oss vid att en engångsblöja ”måste” bestå av plast och syntetiska material och innehålla kemikalier – men så är det ju inte, säger Filippa.
Antibakteriella och allergivänliga
Efter att själv ha sett vilken skillnad ett byte till växtbaserade blöjor gjorde för hennes son Viggo, som i blöjåldern alltid hade röd hud och ofta hudutslag och blöjeksem, bestämde hon sig för att ta fram en egen blöja baserad på bambufibrer till den nordiska marknaden.
– Bambu är naturligt antibakteriellt och hypoallergent, vilket gör det till ett perfekt material för att minimera risken för irritation och utslag på din bebis känsliga hud. Dessutom är bambu ett material som andas, vilket hjälper till att hålla din bebis torr och bekväm under längre perioder, utan kliande och obehag. En bambublöja är mjukare än en vanlig engångsblöja, och istället för kemikalier innehåller bambufibrerna naturliga enzymer.
Ett aktivt klimatval
Även bambublöjan behöver en liten mängd plast för att ha en tillräckligt god uppsugningsförmåga, men för varje traditionell engångsblöja som ersätts med en växtbaserad så minskar användningen av plast och kemikalier.
– Att välja en växtbaserad blöja är ett aktivt val för att minska familjens klimatavtryck, samtidigt som du får en blöja som är skonsammare och mjukare för ditt barns hud.
Filippa Lagerstedt vill också bidra till att fler barn slutar använda blöja tidigare – vilket ju kan verka motsägelsefullt för en blöjföretagare.
– Ur ett perspektiv är det stora miljöproblemet med blöjor att små barn idag har blöja dubbelt så länge som på 1970-talet. Vi på Bammies håller på att ta fram en särskild växtbaserad blöja som underlättar potträning, en blöja som är lika tät men där barnet känner av fukten. Att aktivt hjälpa till att fasa ut blöjan är ett sätt för oss att ta ansvar både för klimatet och för våra barn.
Text: Tobias Christoffersson