Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil | Mat & Dryck 28 jun 2023

Nu lagas maten outdoor – året runt

Svenskarna har fått nya vanor. Nu lagas maten utomhus – gärna året om. Till buds finns en lång rad varianter av grillar, eldfat och till och med bålpanna. Villanytt kontaktade Nicklas Kloo på outdoor-företaget Espegard som berättar om skillnaderna.

Brinner du för att laga mat för öppen eld? Du är inte ensam. Pandemin lockade ut oss i skog och mark och vi upptäckte natur och vildmark igen. Och Nicklas Kloo på skandinaviska outdoor-företaget Espegard brinner för att folk ska vara mer ut och laga mat i det fria.

– Det är definitivt en trend med matlagning utomhus. Campare och vandrare har alltid lagat sin mat utomhus, men detta är en annan grej.

Nicklas menar att det finns två kategorier som lagar mat utomhus. De som vill komma ut i naturen och grilla en toast, lite korv eller våfflor, över öppen eld.

– Sedan finns de andra som lagar veckans middagar i ett rejält utekök i trädgården. Jag gör det själv, det är en härlig känsla. Det är väl lite vikingamänniskan i en också, att vakta en eld, skrattar Nicklas.

Bålgrillen – enkel att ta med

Så vad ska man välja för eldstad för matlagning utomhus? Nicklas menar att det beror på var den ska användas. För den som vill ta med sig eldstaden till en plats vid sjön eller stugan rekommenderar han en bålgrill. Med bålgrillen kan man elda både med kol och ved. En bålgrill är robustare än en vanlig kolgrill och står stadigt på tre ben. Själva eldgrytan är emaljerad. På grillar i lackerat stål spricker ofta lackfärgen och trillar av och börjar då rosta.

– Ska du myselda behöver du bara ved, själva grillen och kanske ett gnistgaller. Men ska du laga mat kan det vara bra med ett vindskydd och ett sidobord som blir en bra avställningsyta. Jag brukar börja med lite kol och sedan lägger jag på lite vedpinnar. Gärna av björk, ek, bok eller al. På så sätt får man den lite rökiga smaken, något helt annat än smaken från kol och framförallt gas, berättar Nicklas.

Bålpanna för större projekt

Den som vill ta outdoor-matlagningen till en högre nivå rekommenderas att titta på en bålpanna. Den har en iögonfallande, unik design och det finns många tillbehör för matlagning om man så vill. Den är också lite större i storleken, kan vara lite tung att plocka ihop, men man kan absolut ta med den i bilen om den ska med till sommarstugan till exempel. Med en bålpanna kan man hålla kaffet varmt i en kaffepanna som hängs i en kätting, ovanför grillen.

– Många väljer att ha den permanent på terrassen, där den kan användas både för matlagning och för mysfaktorn. Men man kan ha den stående på gräsmattan också. Jag har en stuga i Småland. Där har jag bålpannor både vid huset och ute i skogen för att kunna grilla på en viltbit när som helst. Bålpannan står ute hela året men jag har ett överdragsskydd mot löv, damm och regn, så att den håller sig fräsch.

Nicklas fortsätter:

– För den som vill ha en bålpanna och vill minimera röken – om man kanske bor i ett radhusområde – titta gärna på en bålpanna eller eldtunna med rentbrännande effekt. En modul inne i eldgrytan gör att förbränningen är mer effektiv och du slipper röklukt i hår och kläder.

Eldfat – för sköna kvällar

Eldfat är ett annat alternativ som börjar synas i trädgårdarna. Att samlas kring elden en sommarkväll skapar minnen att ta med sig in i hösten.

– Ja, de står lite överallt. Fördelen med eldfat är att de är låga, och det blir enkelt att få upp värmen i kroppen. Men även en bålpanna kan du få ner lågt mot marken och njuta av, avslutar Nicklas Kloo.

Text: Eva Rydinger

Annons