Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 4 jan 2024

Lär dig allt om doftljus!

Doftljus har länge använts som stämningshöjare i hem, andliga miljöer och många andra sammanhang. Ljusens och dofternas förmåga att förvandla atmosfären, skapa lugn och till och med väcka minnen är fascinerande. Utbudet av former, färger, råvaror, doftbeskrivningar, priser och brinntider är enormt så det finns mycket intressant att lära sig om doftljus.

Hur tillverkas doftljus?

I tillverkningen av doftljus börjar processen med att man blandar vax, vanligtvis sojavax, bivax eller paraffinvax, som smälts och blandas med olika doftoljor. Dessa doftoljor kan vara en enkeltonig essens eller en komplex blandning av olika aromer för att skapa en distinkt doftprofil. Oftast använder man eteriska oljor för att få fram den doft man vill åt.

Design blir viktigare

Levande ljus har genomgått en rejäl transformation – från att ha haft ett rent praktiskt användningsområde som ljuskälla förr i tiden, till att idag vara en inredningsdetalj. Det gör att kraven på doftljusens design har ökat, och idag finns en mängd olika utseenden på dem. Faktum är att många köper doftljus av spännande stilar, former och färger som rena prydnadsföremål. På samma sätt som andra designprodukter finns även varumärken som sticker ut, trendar och är särskilt populära – som exempelvis Woodwick och Yankee Candle.

Glaset lika viktigt som doftljuset

Förutom ljusets design så kan de vackra glas som doftljus ibland är inkapslade i, vara minst lika lockande – och ofta återanvändbara. Glasets färg påverkar ljusskenets färg, och det är en effekt som man verkligen bör använda när man stylar med ljus. En del glas har slipade eller gjuta mönster i relief, somliga har bilder och vissa glas har lock. Men locket behövs inte för att bevara doftämnenas livslängd. För när doftoljan har integrerats med ljusmassan så är aromen inkapslad, och frigörs endast när ljuset brinner.

Veganska, animaliska, ekoligiska, oljebaserade…

Ljusmassan, det vill säga ljusets “kropp”, kan vara gjort av paraffin, stearin, bivax och andra ämnen.  Paraffin görs av fossil olja, medan stearin kommer från animaliska eller vegetabiliska fetter. Det finns även veganska doftljus som är mycket populära. Genom att använda växtbaserade vaxer som exempelvis sojavax eller kokosvax, kan man tillverka veganska doftljus. Att de producerats enligt etiska grunder och med respekt för djur och natur är en förutsättning för att många medvetna konsumenter ska kunnna njuta av sina ljus.

Dofternas funktioner

Doftljus kommer i en otrolig variation av dofter. Vi hittar allt från de klassiska dofterna av lavendel, vanilj och sandelträ till mer unika blandningar som havsbris, regnskog eller nyklippt gräs. Alternativen är oändliga. Varje doft bär med sig sina egna känslomässiga och psykologiska fördelar. En lugnande doft kan hjälpa till att främja avslappning och sömn, medan en uppfriskande doft kan öka koncentrationen och energinivån. Vad du väljer beror alltså på vilken stämning och känsla som du är ute efter. Dofterna har också en alldeles särskild förmåga att väcka gamla minnen till liv.

Skapar stämning

Doftljusets förmåga att skapa stämning i ett rum är nog den mest framstående egenskapen. Aromen kan förändra atmosfären i ett ögonblick, oavsett om det är för att rama in en romantisk middag, få en avslappnande spakänsla i badrummet eller bara komma ner i varv efter en lång dag. Historiskt har doftoljor i ljus och oljelampor även varit mycket viktiga för att dölja otrevliga lukter, inte minst i byggnader där man träffades i större antal och för andliga sammanhang. Under århundradena har människor och kulturer kommit att förknippa dofterna och ljusskenet med betydelsefulla stunder.

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons