Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil 15 maj 2024

Kvalitetskonst för ditt hem – och för en bättre värld

Köp limiterade fine art prints på verk av etablerade konstnärer från hela världen till riktigt bra pris. Hjälp samtidigt välgörenhetsorganisationer i deras arbete. Naslin Ossanloo hos Andy okay berättar om en sann win-win för ditt hem och för en bättre värld.

Tanken kom till svenske grafiske designern och konstnären Andreas Häggkvist för cirka sju år sedan: Varför inte försöka använda konstens kraft för att bidra till verklig förändring i världen? Sagt och gjort, och med en verkligt bra idé till hur, så startade han 2018 plattformen Andy okay.

– Idén är att erbjuda limiterade releaser av konst från några av världens bästa konstnärer, där varje verk är knutet till en ideell organisation. Men idén är också att erbjuda riktigt bra konst till priser som är rimliga för det stora flertalet, berättar Naslin.

Nya konstverk varje vecka

Under åren som har gått har Andy okay utvecklat samarbeten med ett tiotal välgörenhetsorganisationer, bland dem världsnaturfonden WWF, Greenpeace, Rainforest Trust, The Smile of the Child och PangeaSeed Foundation – och mer än tvåhundra olika konstnärer från hela världen.

– I april och maj står vårt samarbete med The Non Violence Project Foundation i fokus, en ideell organisation som arbetar för att minska och förebygga alla former av våld i världen. Vi släpper ett nytt konstverk varje vecka, bland konstnärerna finns Tomadee, Mykola Kuryliuk, Jason Ratliff, Nicebleed och Frank Moth.

Konsten är samtida och modern, men genrer och teknik varierar stort: Här finns allt från oljemålningar till fotokonst, street art och digitala tekniker, med mera.

– En del av verken har motiv som är gjorda för eller tänkta att associeras med organisationen i fråga, men långt ifrån alla. Konsten ska först och främst vara sin egen, och våra utgåvor en möjlighet för människor att förvärva vackra och visuellt slående konstverk med mening till sina hem.

Donera så mycket du vill

Det som säljs är reproduktioner, fine art prints, i begränsad upplaga med varje verk kopplat till en specifik ideell organisation, i fyra olika storlekar, med eller utan ram. På Andy okays plattform finns många olika verk och motiv att välja bland.

– Själva köpet går till så att du först betalar ett grundpris, som är mycket lägre än de priser konstnären i fråga brukar ha på motsvarande verk. Sedan kan du ge en donation till den aktuella organisationen, eller någon av de andra vi samarbetar med. Precis så mycket som du vill eller känner att du kan.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons