Inredning 1 dec 2024
Vill du också ta hem den lyxiga hotellkänslan till ditt eget sovrum? VillaNytt frågade Anna-Karin Segerstråle, grundare till bäddlinneföretaget Senseslinen, vilken hemligheten är bakom hotellens sänglinne. För ja – det är skillnad på tyg och tyg.
Satin, percale, egyptisk bomull … vad är vad, och vad skapar den där lyxiga hotellkänslan?
– Det allra viktigaste för att uppnå hotellkänsla är att bomullen håller högsta kvalitet. Av den anledningen använder vi på Senseslinen enbart långfibrig egyptisk bomull i våra bomullslakan som ger en mjuk och följsam känsla mot huden, berättar Anna-Karin.
Egyptisk bomull ger garantier
Egyptisk bomull har ett vida gott rykte över hela världen och ger garantier för hög kvalitet. Regionen är gynnsam för bomullsodling och det som särskiljer den mot bomull odlad i andra länder är att fibrerna är längre och kan spinnas till en tunnare och finare tråd. Samtidigt som den behåller sin styrka.
– Men detta räcker inte för att bli certifierad av Cotton Egypt Association. Maskiner kan förstöra kvaliteten, därför är det viktigt att den är handplockad, säger Anna-Karin.
Kolla trådtätheten
Ja, råvaran är viktig när det kommer till kvalitet. Men det är inte det enda som avgör hur tyget känns mot huden. Trådtätheten är en annan faktor. Men många tror att hög trådtäthet automatiskt ger ett lyxigt lakan – riktigt så enkelt är det inte heller. Lakan med väldigt hög trådtäthet kan ha vävts med tvinnade trådar, något som gör att trådtätheten dubbleras i ett slag.
– 800 i trådtäthet behöver därför inte vara bättre än 400 – snarare tvärtom. Det kan vara sämre bomull och därför upplevas tjockt, strävt och lätt bli alldeles för varmt. Om bomullen är fin behöver du inte tvinna den för att skapa styrka. Detta gör att våra lakan med en trådtäthet på upp till 430 ger den där wow-känslan som man så gärna vill åt, säger Anna-Karin.
Satin eller percale?
Olika vävtekniker ger också olika egenskaper. I ett satinvävt tyg löper tråden ovanför tyget och ger därför en silkeslen känsla.
– Faktum är att det skiljer sig förvånansvärt mycket mellan percale och satin. Båda kvaliteterna är tillverkade av samma fina egyptiska bomull, men skiljer sig åt i vävtekniken och dess unika egenskaper. Ofta är det satin som ger den där wow-känslan. Jag använder själv satin på vintern, det är lite varmare. Och percale blir det mest på sommaren, säger Anna-Karin.
Percale kännetecknar en annan vävteknik, där tråden löper ”en upp, en ner”. För att kallas percale måste tyget också har en trådtäthet på mer än värdet 200.
– Tyget upplevs mer krispigt och svalare. Det andas och är skönt under sommarmånaderna eller för den som ofta blir varm om natten, menar Anna-Karin.
Mangla om du kan
Nästan alla hotell manglar sina lakan. Att mangla tyget innebär att man plattar till fibern vilket tar tillbaka lystern och den glatta känslan. Särskilt satin vinner på mangling.
– Det är klart att ett manglat lakan ger en härlig känsla. Men har man bra kvalitet på lakanen är det inget måste att mangla, det blir bra ändå. Ett knep är att ta ut lakanen direkt, när du har tvättat dem. Tumla lätt men inte mer än att fukten finns kvar och låt hängtorka resten av tiden för att undvika att de blir skrynkliga. Därefter är det bra att sträcka ut dem innan de viks ihop i linneskåpet, säger Anna-Karin.
Skapa hotellkänsla
Men att skapa hotellkänsla kan man göra på fler sätt än att välja sköna lakan. Anna-Karin tipsar om att bädda upp sängen med större avlånga kuddar i 50×90, och sedan fylla upp med vanliga huvudkuddar. Man kan också bädda upp med ett halvt överkast.
– Bäddlinnet är inte allt. Att varva med större och små kuddar lager på lager, ger också en skön och lite lyxig hotellkänsla, avslutar Anna-Karin.
Text: Eva Rydinger