Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Det ultimata matbordet kan vara en konst att hitta. Så varför inte bestämma måtten själv?
Villanytt fick kontakt med Eric Hemmingsson som tillsammans med sin pappa driver Ladugarden 1898. De har satt en prestige i att göra unika, måttbeställda möbler där svenskt kärnvirke sätter prägeln.
Det började som en hobby. Ett gammalt sädesmagasin som skulle rivas blev uppstarten för möbelsnickeriet Ladugarden 1898. Eric Hemmingsson och hans pappa Bengt rev upp planka för planka och tillverkade måttanpassade matsalsbord. Idag har de lämnat ladugården och driver en snickeriverkstad.
– Vi har samma tänk och upplägg, men vi plockar inte ner lador längre. Idag driver vi ett snickeri på en annan nivå. Men vårt signum är fortfarande rustika, måttanpassade möbler, berättar Eric.
Måttbeställd design
Alla möbler tillverkas på beställning. Det innebär att kunderna själva bestämmer vilka mått som passar för till exempel matsalsbordet och för just deras hem.
– Många tycker det är kul att man varit med och designat och nästan gjort bordet själv. Det blir väldigt personligt, säger Eric.
På snickeriet är det också fyra element som går som en röd tråd: Trä, järn, läder och mässing.
– Vi brukar säga att special är vår standard. När vi själva bestämmer arbetar vi gärna med kombinationerna trä, järn, läder och mässing som under åren blivit de material vi har återkommande i våra produkter.
Från skog till såg
Eric och hans pappa köper stockar, sågar själva och torkar virket, sedan får det vila. Det tar ungefär ett år från att det lämnat sågen till att det kan användas. Efter att det har lufttorkat, torkar de sen ner de sista procenten i en möbeltork.
– Vi är ett litet möbelföretag och vill hantera hela kedjan. Det är också en historia att vi vet var trädet har stått. En identitet vi bär med oss även om det har bytt skepnad till viss del, säger Eric.
Ibland har kunden eget virke
Furumaterialet från ladugården har bytts ut mot bland annat ek, ask, alm och valnöt. Men fortfarande kommer den största delen av trämaterialet från trakterna i Östergötland. Förutom valnöt.
– Valnöt är det enda träslag som inte är svenskt. Men det är exklusivt och fint så för de som vill ha det går det att ordna, berättar Eric.
Och det är inte alldeles ovanligt att kunden kommer med eget virke.
– Just nu arbetar vi med ett ekbord där kunden kommit med virket. Det blir extra personligt för dem att sitta vid matbordet och veta var träet kommer ifrån. Att kunna möta kundens önskemål och färdigställa deras vision är extra roligt och uppskattat.
Från Instagram till showroom
Sedan en tid har Ladugarden 1898 också ett eget showroom. Här kan man dra handen över matsalsborden och få träets känsla i handflatan. I butiken finns också presentartiklar och andra möbler. Personliga lasergraveringar på till exempel skärbrädor har blivit populärt.
– Kontakten med våra kunder har delvis förflyttats från Instagram till butiken. De kommer hit till vår butik som ligger på Östgötaslätten mellan Mjölby och Väderstad för att bli inspirerade och se vårt sortiment, avslutar Eric.
Text: Eva Rydinger