Inredning 15 dec 2024
För många är de flesta av våra svenska världsarv anonyma. Detta vill textilformgivaren Kerstin Landström ändra på med sina ullfiltar med inspirerande mönsterdesign. Ullfiltar som också ger värme till det svenska folkhemmet.
Det svenska landskapet, vår kulturhistoria och våra femton världsarv är en inspiration för Kerstin Landström i mönsterformgivningen av bland annat ullfiltar. I år jubilerar hon som textildesigner med 30 verksamma år. Kerstin firar detta med extra många, nya filtmönster.
– Med mina ullfiltar vill jag ta hem vårt svenska kulturarv och uppmärksamma våra många världsarv. Jag menar att det finns en okunskap, många vet inte var våra världsarv finns och hur många de är. De världsarv man känner till är kinesiska muren och pyramiderna.
Laponia
Filten Laponia är Kerstins senaste mönster inspirerat av den samiska kulturen och världsarvet Laponia. Med samiska band, färger, renar och snö förs tankarna till vinter och nordliga miljöer.
– Ända sedan jag var barn har jag varit intresserad av samisk kultur och därför länge tänkt på detta. Till min hjälp har jag fått återkoppling från flera samiska återförsäljare som har fått titta på mina mönsterförslag inför produktionen. Den allra första filten som hämtat inspiration från världsarven är Arvet. Detta mönster är influerat av de dekorerade Hälsingegårdarna som fick utmärkelsen 2012. Det är sju utvalda gårdar och idag ett stort besöksmål.
Även svenska landskap inspirerar
Ett annat nytt mönster för i år är Bohus med hällristningar, sjöbodar och kaprifoler. Detta mönster är bland annat inspirerat av världsarvet i Tanumshede. Nytt för i år är också mönstret Sundborn där Kerstin Landström, i nära samarbete med Carl Larsson-gården, hämtat inspiration från dåtidens influencers Karin och Carl Larsson. Sundborn är inget världsarv, men har dock en rik kulturhistoria. Så vilka andra världsarv står på tur?
– Jag har några att beta av fortfarande och på tur är nog Höga kusten som omfattar Sveriges största hällristningsområde Nämforsen med över 2600 hällristningar. Karlskrona, Öland och Birka är andra intressanta världsarv som
kanske får sina egna filtar så småningom.
Mönsterglädje värmer både kropp och själ
Så vad önskar du att du kan tillföra folkhemmet med dina mönstrade ullfiltar?
– Det blir en mönsterglädje och en färgklick till en annars ofta avskalad och nedtonad inredning. Ett sätt att få in lite färg utan att välja mönstrade tapeter. Den kulturhistoriska kopplingen är också intressant. Jag får ofta höra från mina utländska kunder att de uppskattar det svenska och de samstämmiga, jordnära färgerna.
Text: Eva Rydinger