Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
El/Energi 31 aug 2023

Hösten – en bra tid att skaffa solceller  

För dig som funderar på att skaffa solceller finns flera goda anledningar att göra slag i saken nu i höst. Priserna är lägre än på länge och det finns fler olika möjligheter att finansiera investeringen.

Intresset för solceller i Sverige är fortfarande mycket stort. De senaste två årens rusande elpriser har fått ännu fler att inse att egenproducerad, förnybar el ger både minskade elkostnader och ökad trygghet när elmarknaden är orolig.

Priserna på solceller har gått ner

– Efter en tid med ökande priser, längre leveranstider och brist på såväl material som installatörer ser vi nu en tydlig förändring: Marknaden har stabiliserats. Priserna på solceller har gått ner igen och allt fler kunniga installatörer finns att anlita, berättar Vida Wachtmeister, Sverigechef på Otovo, en av Europas ledande leverantörer av solceller för privatbostäder.

En annan god anledning till att skaffa solceller nu i höst är att solceller – tvärt emot vad många tror – faktiskt producerar en hel del grön el även under den kallare delen av året.

– Även om solcellernas produktion minskar under vintern, så är solcellerna faktiskt effektivare när det är lite kallare.

Med solceller på taket kan det hus även öka i värde, med i genomsnitt 14 procent enligt en studie från Sveriges lantbruksuniversitet och Vattenfall.

Solabonnemang och långa garantier

En solcellsanläggning är en stor investering. Som alternativ till direktbetalning och banklån erbjuder Otovo även så kallat solabonnemang.

– Med ett solabonnemang slipper du den större investeringen i början och betalar istället en lägre, fast kostnad per månad. Du kan börja minska dina kostnader direkt genom att använda egen solel och sälja överskottselen. Med solabonnemanget följer också en garanti under hela leasingperioden, som är på 20 år. Därtill ingår underhåll av anläggningen. Även vid direktköp ger vi lång garanti på 10 år, säger Vida Wachtmeister.

För dig som vill bli ännu mer oberoende av elpriserna finns möjligheten att även installera ett solcellsbatteri.

– Med ett batteri kan du lagra överskottselen och använda den under dygnets mörka timmar eller då elen är som dyrast. Och glöm inte att du har rätt att göra ett skatteavdrag för grön teknik på upp till 50 procent av kostnaden för material och arbete.

Otovo finns på 13 marknader och har installerat fler än 20 000 solcellsanläggningar i hela Europa och tusentals till privatpersoner i hela Sverige.

 

Text: Tobias Christoffersson

 

 

Annons